`Fusie met Air France enige optie voor KLM'

Air France is de enige mogelijke fusiepartner voor KLM. Als KLM kiest voor een fusie met British Airways, moet de luchtvaartmaatschappij zijn al jarenlang succesvolle en lucratieve alliantie met Northwest Airlines beëindigen. Dat zegt president Doug Steenland van Northwest Airlines. KLM heeft volgens vice-president Peter Hartman nog geen keuze gemaakt tussen Air France en British Airways. ,,Vanuit ons standpunt bezien kan dat alleen maar Air France zijn'', zegt Steenland van Northwest.

Zoals KLM een partner heeft in Northwest Airlines, zo werkt Air France samen met Continental en Delta, die onlangs op hun beurt weer een alliantie met Northwest zijn aangegaan. Nu de Amerikaanse partners van zowel Air France als KLM gekozen hebben voor een samenwerkingsverband dat hun in de VS een marktaandeel van 35 procent bezorgt, is het onvermijdelijk dat zij hun Europese partners in de richting dwingen van een soortgelijke alliantie in Europa. Steenland: ,,Maar KLM beslist natuurlijk zelf.''

Een keuze voor British Airways heeft grote gevolgen, aldus Steenland. ,,Er zijn procedures tussen KLM en Northwest afgesproken om het contract te ontbinden. Maar dat kan niet voor september 2007 als onze juridische overeenkomst voor tien jaar afloopt.''

Steenland zou ook niet erg gelukkig zijn met een ontbinding van de alliantie met KLM. ,,Zelfs na de crisis in de luchtvaart durf ik te beweren dat KLM-Northwest zal overleven en een van de belangrijkste Amerikaans-Europese spelers zal blijven in het transatlantische vervoer van vracht en passagiers.''

KLM: pagina 13

    • Marc Serné