Eurokassa helpt bij handicaps

Een beroep als caissière of ober behoort nu tot de mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap. Dat is te danken aan een speciale kassa en een informatiezuil. De stichting Innoveren met Zorg (ImZ) gaat vanaf eind deze maand beide hulpmiddelen aan de man brengen.

De speciale kassa, die onder de naam Eurokassa is ontwikkeld door het bedrijf Stroke in Heemskerk, heeft een aanraakscherm met afbeeldingen van producten, munten en biljetten. Zo kunnen mensen die niet kunnen lezen en rekenen, toch kassawerkzaamheden doen.

Op de informatiezuil, ontwikkeld door het bedrijf Ducab in Amstelveen, kunnen mensen met een verstandelijke handicap zien welke werkzaamheden zij moeten verrichten en op welke wijze dit kan gebeuren. Hierdoor hoeven zij niet voortdurend terug te vallen op hun begeleiders.

,,Het is niet alleen moeilijk om geschikte begeleiders te vinden, maar het geeft ook voldoening dat verstandelijk gehandicapte mensen zichzelf beter kunnen redden'', zegt F. de la Haye, woordvoerder van ImZ. ,,Het is een uitkomst voor de integratie voor deze mensen. Zo verdienen zij hun eigen geld en zijn ze minder afhankelijk van uitkeringen''.

Dinsdag 26 augustus presenteert ImZ de kassa en de zuil op de woonlokatie van gehandicapten Het Erf in Meppel. De in 1999 opgerichte stichting is een initiatief van de zorgstichting De Open Ankh en wordt gefinancierd door onder meer het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het VSB fonds.