Dure aardappel treft boerenstand

De meeste boeren zullen niet profiteren van de sterk gestegen prijs van aardappelen. Die is de afgelopen weken bijna verdrievoudigd als gevolg van de aanhoudende hitte en droogte. Zeker driekwart van de aardappelboeren heeft eerder dit jaar al een verkoopprijs voor zijn aardappelen afgesproken, zegt A. Maarsingh, bestuurder van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Een deel van de boeren komt juist in problemen doordat zij de vooraf verkochte oogst niet kunnen leveren omdat de opbrengst tegen dreigt te vallen, terwijl zij nog de oude, lagere, prijs voor hun aardappels krijgen.

,,Zulke boeren hebben een probleem'', zegt Edwin Burgers, handelaar op de aardappeltermijnmarkt. ,,In dat geval moeten zij bijkopen tegen hogere prijzen. Ik zie veel boeren die bijvoorbeeld op 15 euro aardappels hebben verkocht, terwijl de prijs nu bijna het dubbele is.''

Boeren die hun oogst lang van te voren voor een lage prijs hebben verkocht, moeten nu geld bijstorten op de verhandelbare contracten.

De aardappeloogst van dit jaar zal zwaar tegenvallen door de warmte. Aardappels, die normaal gesproken rond april worden gezaaid, behoren juist in de maand augustus hun grootste groei door te maken. Nu al is duidelijk dat de opbrengst per hectare veel lager zal zijn dan verleden jaar. De gemiddelde aardappel zal ook veel kleiner uitvallen.

Op de aardappeltermijnmarkt bereikte de prijs van aardappelen deze week een recordhoogte. Begin deze week werd even 35 eurocent per kilo bintjes betaald op de agrarische termijnmarkt in Amsterdam. Medio juni noteerde een kilo nog 11 cent.

BEURS: pagina 15