Duitsland stuurt B-hockeyploeg

Wereld- en Europees kampioen Duitsland stuurt zijn B-selectie naar het toernooi om de Champions Trophy, dat volgende week in Amstelveen begint. Bondscoach Bernhard Peters heeft hiertoe besloten omdat hij zijn beste spelers wil sparen voor het Europees kampioenschap, dat een week na het zeslandentoernooi in Barcelona begint.

De winnaar van het EK plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Athene. ,,Zowel vanuit fysiek als mentaal oogpunt is het niet of nauwelijks mogelijk dat een ploeg binnen zo'n korte tijd maximaal presteert op twee toernooien'', liet Peters weten op de website van de Duitse hockeybond.

Het is niet de eerste keer dat Duitsland het op drie (OS, WK en EK) na belangrijkste hockeytoernooi niet al te serieus neemt. Vijf jaar geleden stuurde Peters' voorganger Paul Lissek een veredelde B-selectie naar de Champions Trophy, die toen in het Pakistaanse Lahore werd gehouden. Daar eindigde Die Mannschaft, nota bene een jaar na de toernooizege in Adelaide, vervolgens als zesde en laatste, waardoor de ploeg ruim een halfjaar later ontbrak in Brisbane.

Peters zegt het risico van een eventuele herhaling van dat scenario ditmaal voor lief te nemen. Australië, Argentinië, India, Pakistan en titelverdediger Nederland zijn de overige deelnemers aan de 25ste editie van het toernooi in het Wagener-stadion. Bondscoach Joost Bellaart van Nederland verschijnt wel met zijn sterkste selectie aan de start, en beschouwt het jaarlijkse toernooi tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld juist als een ideale aanloop naar het EK.

Peters' beslissing is een stil protest tegen wat hij ,,een ongelukkige planning'' noemt. ,,We hebben het hier over twaalf wedstrijden op het allerhoogste niveau, en dat in een tijdsbestek van drie weken. Dan kan je een ploeg niet aandoen. We willen onze spelers niet overbelasten, en voorkomen dat ze hun carrière voortijdig moeten beëindigen wegens fysieke problemen.''

Daarbij komt dat Peters het volste vertrouwen zegt te hebben in zijn Perspektivkader. ,,Het zijn één voor één spelers die een rol spelen in mijn plannen voor het WK van 2006 in Mönchengladbach. Nu krijgen ze de kans zich internationaal te bewijzen.''