Volbloeds klonen is verboden

De Jockey Club, de club die verantwoordelijk is voor de regelgeving in de paardenracerij, heeft `nee' gezegd tegen gekloonde renpaarden. Volgens John Maxe van de Club mag de rensport ,,geen amusementspark voor wetenschappers'' worden. De beslissing om nooit gekloonde paarden in de rensport toe te laten, past binnen het kader van een eerder besluit om geen paarden in te schrijven die geboren zijn uit een via kunstmatige inseminatie bevruchte merrie. ,,Onze regels liggen vast en het is onmogelijk dat welk paard dan ook, dat op een andere dan natuurlijke wijze is verwekt, kan starten in rennen voor volbloeds. Tenslotte is de weg die het zaadcelletje moet afleggen om als eerste de eicel te bereiken de eerste race'', aldus Maxe.

De hoogleraar Twink Allen, hoofd van de in Newmarket gevestigde vruchtbaarheidskliniek voor paarden, ziet dat iets anders. ,,Ik vind het een geweldige doorbraak dat het gelukt is om een paard te klonen. Voor mij opent dat ongelooflijke mogelijkheden. Kijk eens hoeveel ruinen (gecastreerde hengsten, red.) in de sport zeer succesvol zijn geweest. Dankzij deze techniek wordt het mogelijk om de genen van veel winnende ruinen alsnog te gebruiken voor het maken van bloedlijnen die tot nu toe door de castratie verloren gaan.''

Sir Mark Prescott, een man die zijn titel te danken heeft aan zijn succes als trainer, gelooft niet in het klonen. ,,Voor mij is de individuele benadering van het paard het belangrijkste. Ik geloof niet dat gekloonde paarden de successen van hun voorouders kunnen evenaren.''

    • Jacob Melissen