Verzeker de wereld, begin bij jezelf

Longartsen die roken, NS-directeuren die de auto pakken of vermogensbeheerders met privé-schulden. Het komt wel vaker voor dat professionals paradoxaal gedrag vertonen zodra het om henzelf gaat.

De financiële wereld heeft ook zijn varianten. De dollar trekt momenteel diepe voren in de akkers van het Nederlandse bedrijfsleven. De Amerikaanse munt staat nu een slordige 20 procent lager dan een jaar geleden. Voor alle bedrijven die hun aanwezigheid versterkten in de Verenigde Staten betekent dat een aantasting van resultaat en vermogen.

ABN Amro realiseert ruwweg de helft van haar jaarwinst in de regio van Chicago, terwijl Aegon een vergelijkbaar part van zijn winst in Amerika behaalt.

Gisteren kon de buitenwacht zien hoe verschillend een valutaire tegenwind kan voelen. Bij een halfjaarwinst van 1.472 miljoen euro moesten de bankiers van ABN Amro 48 miljoen valutaverlies op hun vermogen afboeken. Aan het Aegonplein in Den Haag zijn de getallen van een geheel andere orde: 1.045 miljoen negatief valuta-effect tegenover een halfjaarwinst van 859 miljoen. Een verschil van 1 miljard euro. Dat is nog meer dan de beurswaarde van kantoorartikelenhandelaar Buhrmann of die van Vendex KBB.

Het grote verschil wordt verklaard door risicomanagement. ABN Amro hanteert een no-nonsense opstelling: macro-economen van de bank mogen verwachtingen hebben over de dollar, de top van de bank doet dat niet. Het bestuur zegt geen visie te hebben op de dollarkoers en vindt het onverantwoordelijk om met de winst- en verliesrekening te speculeren. Daarom beschermt ABN Amro haar bezittingen en haar winst tegen valuta-effecten.

Aegon daarentegen dekt helemaal niets af. Bij de verzekeraar is men ervan overtuigd dat het afdekken van valutarisico's op de lange termijn de aandeelhouder meer geld kost dan oplevert. Dat wordt de komende tijd dus even overwerken in Den Haag.

Aegon toonde al eerder dat het niet gecharmeerd is van het afdekken van financiële risico's. Het concern dekte een loodzware bedrijfsbrede personeelsoptieregeling pas een paar jaar na lancering af. De tussentijdse koersgroei van het aandeel Aegon vertaalde zich in een strop van honderden miljoenen.

Maar het concern gokt niet altijd mis. Als een van de weinige verzekeraars heeft Aegon zijn aandelenbeleggingen niet beveiligd tegen koersdalingen. Ook niet toen de AEX-index eerder dit jaar met een noodvaart de 200 punten naderde. Het recente beursherstel pakt hier juist goed uit. Voor Aegon geldt: verzekeren is prima, maar niet als het om Aegon zelf gaat.

    • Jeroen Wester