Verdachten twisten in proces Athene

Het proces tegen negentien verdachten van de terreurorganisatie `17de November' in Athene heeft deze week een verrassende en tumultueuze wending genomen. Verdachte Pátroklos Tsélendis hield, in tegenstelling tot de kopstukken die inmiddels zijn verhoord, vast aan zijn oorspronkelijke bekentenis en haalde stevig uit naar de van ,,moreel leiderschap'' beschuldigde Alexander Jotópoulos.

De getuigenis van Tsélendis deed de emoties hoog oplopen. Voor het eerst vlogen advocaten à décharge elkaar in de haren, schreeuwden verdachten tegen elkaar in, en gelastte de rechtbank tegen één verdediger een onderzoek omdat hij de rechters uitmaakte voor ,,organen van de macht''.

In de serie `laatste woorden' nam Pátroklos Tsélendis meer dan drie dagen de tijd om zijn eerdere bekentenis te bevestigen. Hij zei tussen 1984 en 1988 volledig aan de organisatie te hebben meegedaan. Daarna zou hij zich hebben teruggetrokken omdat hij was gaan twijfelen aan nut en tactiek van de beweging.

Tsélendis begon met vergiffenis te vragen aan de familieleden van de slachtoffers, van wie er enkelen zijn vermoord met zijn medewerking. Anders dan zijn voorgangers sprak hij urenlang zonder papieren, met een verbluffende beheersing van alle details.

Het toenemende rumoer was het gevolg van het feit dat hij Jotópoulos, die zelf als laatste aan het woord zal komen, aanwees als de man die een overheersende rol had gespeeld bij de voorbereiding van diverse terreurdaden en ook bij de eindversie van de vele manifesten die de organisatie na elke moordaanslag doorspeelde naar de pers. De 67-jarige `professor' ontkent elke betrokkenheid en noemt zich ,,een slachtoffer van de geheime diensten die met hem hun werkhypothese invullen''. Met luidkeelse uitroepen naar de aanwezige journalisten probeerde hij deze week ook aan te tonen dat Tsélendis een werktuig van de rechters was geworden en uit was op de strafverlichting waarin een nieuwe wet op georganiseerde misdaad voorziet.

Tsélendis' hele verhaal was ,,gedicteerd'', aldus Jotópoulos en zijn woedende advocaten, die ook betoogden dat Tsélendis veel meer over Jotópoulos vertelt dan tijdens zijn aanvankelijke verhoren. In strijd met deze lezing is niet alleen de enorme gedetailleerdheid van Tsélendis' verslagen, maar ook het feit dat hij Jotópoulos van betrokkenheid bij sommige misdaden vrijpleit.

Op voorstel van de rechtbank zullen Tsélendis en Jotópoulos met elkaar worden geconfronteerd, nadat ook laatstgenoemde zijn `laatste woord' heeft gehouden. Het proces wordt volgende week in verband met de vakantie enige tijd onderbroken.

    • F.G. van Hasselt