`Vaticaan schiep doofpot'

Het Vaticaan heeft jarenlang getracht seksueel misbruik door priesters toe te dekken. Dat zou blijken uit een document uit 1962 waarop CBS News de hand heeft weten te leggen. Volgens CBS krijgen bisschoppen in het document de opdracht om gevallen van seksueel misbruik in volledige stilte af te handelen. Alle betrokkenen, dus ook het slachtoffer, hebben volgens het document zwijgplicht ,,op straffe van excommunicatie''.

De Amerikaanse bisschoppenconferentie bevestigde gisteren de authenticiteit van het document. Maar volgens haar woordvoerder, bisschop Francis Maniscalco, is de tekst uit zijn verband gerukt. Het zou uitsluitend een beschrijving zijn van religieuze misdaden en zonden binnen het kerkelijk recht. Volgens Maniscalco was de tekst niet bedoeld om bisschoppen tot zwijgen te dwingen als er sprake was van een misdaad binnen het burgerlijk recht.

John Salveson van het Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) noemt het document in The Philadelphia Daily News een ,,smoking gun'', een bewijs dat er binnen de kerk sprake is van een doelbewuste poging om seksueel misbruik te verdoezelen, en dat dit gebeurde in opdracht van het Vaticaan. Salveson hoopt dat het document ook in rechtszaken van slachtoffers een rol kan spelen ,,als een voorbeeld van belemmering van de rechtsgang''. Advocaat Larry Drivon noemt het document een ,,handboek voor bedrog en bescherming van pedofielen''.

Ray Flynn, oud-ambassadeur van de VS in het Vaticaan, gelooft niet dat het document aantoont dat er massaal is geprobeerd seksueel misbruik in de doofpot te stoppen. In dat geval zouden 195 Amerikaanse bisschoppen en honderden bisschoppen elders het moeten hebben ontvangen. Dan zou het al lang gelekt zijn, zei hij. Flynn suggereert dat de slachtoffers met het document uit zijn op financieel gewin. Een aanklacht tegen een (armlastige) parochie levert weinig geld op. Maar als kanVerenigde Staten worden aangetoond dat het Vaticaan er achter zit, kunnen enorme bedragen aan schadevergoedingen worden geëist.