Vakantiedrukte

De Achterpagina is deze zomer op zoek naar extremen. Vandaag het volste dierenasiel.

Het zieligste dier in het dierenasiel in Den Bosch moet Bo zijn, de Argentijnse werpteef. Jarenlang heeft ze in een kist in een Bossche kelder nesten kostbare Argentijnse doggen geworpen voor de verkoop, geen buitenlucht, onvoldoende voer. Toen ze niet meer kon, liet de eigenaar haar ergens onder een struik achter. ,,Toen ze hier kwam kon ze niet eens staan door de ondervoeding en de enorme ontsteking aan haar baarmoeder'', zegt Bernadette Wilms, de beheerder van het asiel. Bo, een vormeloze witte hond met kale roze plekken, kijkt haar met droevige, donkere ogen aan.

Bo is een van de 25 honden die op dit moment in het Dierentehuis Den Bosch zitten, een asiel dat bij het meldpunt voor zwerfdieren van de dierenbescherming te boek staat als een van de drukste in Nederland. Alle zwerfkatten en -honden die in Den Bosch en omgeving worden gevonden komen hier terecht en mensen brengen er dieren waarvoor ze niet meer kunnen of willen zorgen. In de zomer is het in het asiel nog drukker dan anders, omdat vakantiegangers hun dieren op straat zetten; er moeten nu regelmatig dieren worden geweigerd.

In het ruim opgezette asiel is volgens de wettelijke norm plaats voor 48 honden en 75 katten. Er zitten nu al 85 katten, en 25 honden. ,,Maar vorige week zaten we voor de honden ook helemaal vol'', zegt Wilms. ,,Gelukkig zijn er veel weer opgehaald en geplaatst.''

Er zijn in de omgeving van Den Bosch bijzonder veel zwerfkatten.,,Verschrikkelijk. Er zwerven groepen rond van soms wel 100 katten'', zegt Wilms. Dat komt volgens haar mede door de talrijke psychiatrische inrichtingen en asielzoekerscentra in de bosrijke omgeving. Daar mogen mensen geen huisdieren houden, maar ze doen het toch. Wilms: ,,Het is een menselijke behoefte, ze zetten stiekem eten buiten''.

Het asiel is al enige tijd bezig met een programma om het aantal zwerfkatten terug te dringen. Ze worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, en onder narcose gemerkt door een deel van het oor af te halen. Zolang ze zich niet voortplanten mogen ze daarna weer rustig rondzwerven. Wij kunnen ze toch niet plaatsen bij mensen omdat ze veel te wild zijn.''

De katten die wel in het asiel blijven zijn de weggelopen of achtergelaten huisdieren. ,,Die beestjes kunnen niet goed voor zichzelf zorgen en zullen altijd proberen bij mensen naar binnen te sluipen.'' Tijdens het gesprek wordt er een klein zwart katje binnengebracht door een vrouw en haar zoon. De zesde kat vandaag. Het diertje in de plastic kooi miauwt erbarmelijk – en hoopvol. ,,Dat houdt vanzelf op als hij merkt dat het niet helpt'', zegt Bernadette. Hij gaat net als alle nieuwe dieren eerst naar het quarantaineverblijf.

Als dieren niet binnen twee weken door de eigenaar worden opgehaald, worden ze verkocht. ,,Niet zomaar aan iedereen'', zegt Wilms. ,,Sommige dieren kunnen bijvoorbeeld niet samen met kinderen of andere dieren.''

Er worden soms tientallen dieren per week verkocht, maar katten blijven meestal lang zitten. Dat is anders in `nieuwe' steden, Vinex-locaties met veel jonge gezinnen en starters. ,,Daar vliegen ze als warme broodjes de deur uit. Als het huis eenmaal ingericht is, willen ze ook een dier. Een kat, dat is makkelijk als er twee werken in een gezin. We hebben laatst nog 20 katten naar Zoetermeer gebracht, daar hadden ze er niet één meer.''

Dieren blijven hier zolang als nodig is. ,,We maken ze alleen af als ze gevaarlijk worden of uitzichtloos ziek zijn.'' Sommige blijven voor de rest van hun leven. Bo de Argentijnse werpteef zal waarschijnlijk haar laatste dagen slijten in het asiel. Haar baasje heeft nooit een boete gekregen voor de dierenmishandeling. ,,Dat kon niet meer'', zegt Wilms met een zweem van een glimlach ,,hij is vermoord. Afrekening in het criminele circuit.''

    • Elsje Jorritsma