`Troepen VS doen stapje terug'

De Amerikaanse troepen in Irak moeten ,,een stapje terug zetten'' en vaker Irakezen belasten met de bewaking van installaties.

Dat zei gisteren de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, naar aanleiding van de zware aanslag met een autobom op de Jordaanse ambassade in Bagdad, waarbij gisteren dertien mensen om het leven kwamen, het vuurgevecht van woensdagavond waarbij twee Amerikaanse militairen om het leven kwamen, en een soortgelijk vuurgevecht waarbij gisteren in Bagdad twee Amerikanen gewond werden. Dat vuurgevecht brak uit nadat de Amerikaanse patrouille in Bagdad werd aangevallen.

In totaal zijn bij aanslagen en gevechten in Irak 55 Amerikaanse militairen om het leven gekomen sinds 1 mei, de dag waarop officieel een eind kwam aan de gevechtshandelingen in Irak. Het verlies aan mensenlevens baart de Amerikaanse regering veel zorgen. Volgens Powell moeten ,,de terroristen'' weten dat de Amerikanen zich niet laten afschrikken. Maar hij voegde daaraan toe dat het niet altijd Amerikanen hoeven te zijn die belangrijke installaties in Irak bewaken en beschermen. Ze zouden meer loyale Iraakse krachten kunnen inzetten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat er 40.000 Irakezen zijn belast met de bewaking van installaties. Dat is nog lang niet het aantal ,,dat Irak nodig heeft, maar het gaat wel de goede kant uit'', aldus een woordvoerder van het Pentagon.

De commandant van de coalitietroepen in Irak, generaal Ricardo Sanchez, zei gisteren dat de Amerikaanse troepen nog zeker twee jaar in Irak zullen blijven. Dat is ,,het absolute minimum'', zo zei hij. ,,Waarschijnlijk blijven ze langer om er zeker van te zijn dat ze de soevereiniteit van Irak kunnen beschermen.''

Op de markt van Tikrit hebben Amerikaanse soldaten vandaag zes Irakezen – onder wie een kind – doodgeschoten. Ze openden het vuur op de vijf marktkooplui die kalasjnikovs te koop aanboden en daarbij een of meer van die wapens demonstreerden. Het kind werd daarbij ook getroffen; een vrouw werd gewond.

Onder de slachtoffers van de aanslag op de Jordaanse ambassade in Bagdad van gisteren bevonden zich twee kinderen en vier politiemannen. Zeker vijftig mensen werden gewond, onder wie zes Jordaniërs. Na de zware explosie werd de ambassade bestormd door jonge Irakezen, die anti-Jordaanse leuzen riepen en vernielingen aanrichtten.