Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Uitgebreide reportage over de ontvoering bijna een jaar geleden in Dagestan van de Nederlandse hulpverlener van Artsen zonder Grenzen, Arjan Erkel. Onlangs is gebleken dat de Russische geheime dienst getuige is geweest van de ontvoering, zonder in te grijpen. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Reportage over het leven van viroloog David Kelly. Zie tv-vooraf. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Gesprek met vader Bram Erkel over zijn in Dagestan ontvoerde zoon Arjan. Verder aandacht voor de fotoreportage van Willem-Alexander en Máxima in het Amerikaanse maandblad Vanity Fair. Ned.3, 22.20-22.52u.

SPORT

Voetbal insite. Onder meer een discussie met Henk Kesler, Johan Derksen, Arie van Eijden en Kees Jansma discussiëren over de toekomst van het amateurvoetbal, kunstgras en de positie van voetbal als nationale volkssport. RTL5, 21.00-22.00u.

FILM

.This Boy's Life (Michael Caton-Jones, 1993, VS). Niet geheel vlekkeloze, maar uiterst sympathieke verfilming van Tobias Wolffs autobiografische jeugdherinneringen. Toby strandt met zijn moeder in het kleinsteeds Amerika uit het Eisenhower-tijdperk, waar hij een bittere machtsstrijd levert met zijn stiefvader. Met een ontroerende Ellen Barkin, een verzuurde Robert De Niro, en een gelaten Leonardo DiCaprio. Net5, 20.30-22.40u.

Bait (Antoine Fuqua, 2000, VS). Snelle, bijdehante actiefilm vol droge humor en overdreven racescènes met Jamie Foxx als vuilbekkende gouddief en David Morse als FBI-agent die hem als lokaas gebruikt. SBS6, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

.Body Double (Brian De Palma, 1984, VS). Even schaamteloos als geraffineerd entertainment van voyeur De Palma. Zowel de hoofdpersoon als de camera gluurt zich een ongeluk in thriller vol gezichtsbedrog en zondige seks, over een claustrofobische acteur die geobsedeerd raakt door zijn strippende overbuurvrouw. Geestige griezeleffecten en brutale echo's van Hitchcocks Vertigo en Rear Window. Yorin, 22.00-0.05u.

Grijpstra & De Gier (Wim Verstappen, 1979, Ned.). Veel kroeghumor, verbaal vuurwerk en onbedoelde camp in verfilming van boek Het Lijk in de Haarlemmerhouttuinen van Jan-Willem van de Wetering, met Rijk de Gooyer als Grijpstra en Rutger Hauer als De Gier die in hun Kever een simpele moord oplossen. Ned.2, 22.45-0.13u.

.Freak Weather (Mary Kuryla, 1998, VS). Onafhankelijk gemaakte zwarte komedie is debuut van voormalig filmcritica en dong mee in de Tiger Award-competitie van het Filmfestival Rotterdam. White trash-vrouw wordt mishandeld door haar man en houdt op met voelen in de hoop dat zo de angst weggaat. Ned.3, 23.20-0.52u.

En vacances (Yves Hanchar, 1999, Fr./Belg./Can.). Optimistische nostalgietrip over drie families die elke zomer hun vakantie op het strand doorbrengen en besluiten de brief voor te lezen die ze tien jaar eerder aan elkaar hebben geschreven. Canvas, 23.40-1.25u.

.Blue Collar (Paul Schrader, 1978, VS). Regiedebuut van streng-calvinistisch opgevoede scenarioschrijver van Taxi Driver is een politieke thriller over drie bevriende fabrieksarbeiders uit Detroit, die ten prooi vallen aan corrupte vakbond. Net5, 0.30-2.40u.

Suicide Kings (Peter O'Fallon, 1997, VS). Pulp Fiction-adept met Christopher Walken, ondoorgrondelijk als altijd, als oud-gangsterbaas die ontvoerd wordt door drie snotneuzen. BBC2, 0.35-2.20u.

Jacob's Ladder (Adrian Lyne, 1990, VS). De make-up-afdeling mocht zich uitleven in pretentieuze, onbeheerste griezelfilm over de angstdromen en -visioenen van Vietnamveteraan Tim Robbbins. Regisseur maakte eerder Fatal Attraction. BBC1, 0.50-2.40u.

Horror of Snape Island (Jim O'Connolly, 1972, Engeland). Veel nepbloed en seventies naakt op een afgelegen eiland, met veel amusante onzin over Phoenicische tempels. De voorloper van Halloween en Friday the 13th. BBC1, 2.45-4.45u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van televisiemaker Frans Bromet het tweede deel van een serie over effecten van de Vietnam-oorlog op de popmuziek. Ook een bezoek aan de Utrechtse tekenaar Robbie Cornelissen. 747AM, 22.02-24.00u.

Nachtvluchten. O.a. met Neerlandica en schrijfster Marita Mathijsen; Pim Oosterheert over het taalgebruik van Marten Toonder; Heleen Terwjn en Tijs Goldschmidt over schaamte, celbioloog Hans Galjaard en directeur Hans Blom van het NIOD over zijn fascinatie voor oorlog. Radio 1, 3.04-7.00u.