Supercup komt niet tot leven

Landskampioen PSV en bekerwinnaar FC Utrecht spelen zondag in de Arena om de Johan Cruijff Schaal. De dertiende editie van de Nederlandse Supercup wordt door de supporters van beide clubs geboycot.

De strijd om de Nederlandse Supercup is na dertien jaar nog altijd niet een traditionele klassieker geworden waar de nationale voetbalbond zo op had gehoopt. De Johan Cruijff Schaal is voor de Nederlandse clubs in het betaalde voetbal de status van troostprijs nog niet ontstegen. Dat de winnaar zondag een bedrag van 135.000 euro krijgt bijgeschreven is alleen maar mooi meegenomen in een tijd dat de voetbalclubs iedere euro om moeten draaien.

De dertiende editie van de Johan Cruijff Schaal lijkt op voorhand al niet meer te kunnen worden dan een veredelde oefenwedstrijd. De aanhang van PSV en FC Utrecht hebben uit onvrede over de kaartverdeling (de Eindhovenaren zouden alleen kaarten kunnen kopen voor de tweede ring) en de verplichte combiregeling (Utrecht-supporters kunnen alleen een kaartje kopen als ze ook gebruik maken van verplicht vervoer) laten weten de Amsterdamse Arena massaal te mijden. Circa zeshonderd fans van FC Utrecht en slechts tweehonderd aanhangers van PSV zouden zondag in het stadion zitten om de strijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar te aanschouwen.

Twaalf maanden geleden besloot een grote groep PSV-supporters de seizoensopening ook al aan zich voorbij te laten gaan toen de Eindhovenaren het moesten opnemen tegen landskampioen en bekerwinnaar Ajax. Om de onvrede over de verplichte combiregeling te laten blijken verhinderden fans dat de bus van de selectie van PSV op tijd naar Amsterdam kon vertrekken. Ajax pakte de schaal, maar tot een groot feest leidde dat in de hoofdstad niet.

PSV noch FC Utrecht zal zondag een groots ontvangst in de eigen stad wachten in het geval dat de schaal mee naar huis wordt genomen. Zelfs de naamgever van de Supercup heeft dit jaar laten weten dat hij niet in de Arena aanwezig zal zijn om de prijs uit te reiken. Johan Cruijff heeft laten weten dat hij verhinderd is door bezigheden elders.

Helemaal leeg zal de Arena waar in totaal plaats is voor 48.000 bezoekers overigens niet zijn. De voetbalbond zal circa twintigduizend kaarten verstrekken aan alle kampioenen uit het Nederlandse amateurvoetbal. Onder het motto `Kampioenen ontmoeten Kampioenen' wonen dit jaar alweer voor de zesde keer de nummers één vanaf de D-junioren de opening van het nieuwe voetbalseizoen bij. De aanvoerders van de kampioensteams worden als `vips' ontvangen tijdens een Captains' Party voorafgaande aan het duel. Verder zijn zesduizend leden van de Zonnebloem te gast bij de voetbalwedstrijd.

De trainers van PSV en FC Utrecht lieten gisteren al weten de hele gang van zaken ,,belachelijk'' te vinden. ,,Dit is de tweede opeenvolgende keer dat onze supporters niet meereizen naar de Arena voor de finale om de Johan Cruijff Schaal'', zei PSV-assistent Erwin Koeman. ,,Eigenlijk hadden FC Utrecht en PSV samen moeten besluiten om de wedstrijd ergens anders te spelen. Maar ja, de KNVB moet zich ook aan contracten houden.'' Foeke Booy, coach van FC Utrecht, was het met Koeman eens: ,,Dit had nooit zo mogen gebeuren. We kunnen hier in Nederland maar niet met tradities omgaan.''

De voetbalbond heeft inmiddels laten weten de strijd om de schaal te gaan evalueren. Het contract met de Amsterdam Arena loopt dit jaar af.

,,Bij een traditionele seizoensopening horen supporters van beide clubs aanwezig te zijn, stelt Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, op de website van FC Utrecht. ,,Op deze manier gaan er geluiden op of de Johan Cruijff Schaal in de huidige opzet wel bestaansrecht heeft, en dat kan na dertien edities natuurlijk nooit de bedoeling zijn.''