Schuldenlast FC Barcelona 164 miljoen

FC Barcelona heeft een schuldenlast van 164 miljoen euro. Het is het grootste verlies uit de historie van de club. Dat heeft de nieuwe voorzitter Joan Laporta bevestigd.

Het tekort is twee keer zo hoog als de totale schuldenlast van het Nederlandse betaalde voetbal. Laporta verwacht dat de zorgelijke positie van de Catalaanse trots zal verbeteren. ,,De situatie van dit moment is gelukkig maar tijdelijk door de belangrijke positie die de club inneemt. Ons doel is de begroting volgend jaar in balans te hebben.''

In mei maakte interim-voorzitter Enrique Reyna nog bekend dat het verlies in het afgelopen seizoen rond de 55 miljoen euro zou uitkomen. De Spaanse krant La Vanguardia drukte onlangs af dat de totale schuldenlast van Barcelona ongeveer 220 miljoen euro zou bedragen.

Laporta, gekozen in juni, heeft al een reeks maatregelen doorgevoerd om de kosten te drukken. Er is onder meer op salarissen en bonussen van spelers bezuinigd. De Nederlanders Cocu en Kluivert werden ook getroffen door de bezuinigingswoede en moesten inleveren. De honoraria van de spelers zijn meer afhankelijk gemaakt van de resultaten.

Volgens het dagblad EL Pais is meer dan de helft van de schuld van Barcelona structureel. Afgelopen jaar ontstond een tekort van zeventig miljoen euro. Een gedeelte van deze schuld moet verdwijnen door de inkomsten met 40 miljoen euro te verhogen.

Komend seizoen zullen de toegangsprijzen dan ook fors omhoog gaan. Daarnaast bestudeert Barcelona enkele aanbiedingen van mogelijke shirtsponsors. Tot op heden heeft de club geen de naam van een geldschieter op het shirt toegelaten. Volgens Laporta is het budget van Barcelona voor het komende seizoen lager dan het tekort: 158 miljoen euro. Dat is een verlaging van zeven procent in vergelijking met vorig seizoen. En 130 miljoen minder dan de begroting van de grote rivaal uit de Spaanse hoofdstad: Real Madrid. Barça speelt komend seizoen slechts UEFA Cup.

Ondanks de schuldenlast trok Barcelona deze zomer zeker vier spelers en de Turkse doelman Rüstü Recber aan. De belangrijkste aankoop was Ronaldinho waarvoor de Catalanen 25 miljoen euro moesten overmaken aan Paris St. Germain. Daarnaast kwamen Rafael Marquez, Ricardo Quaresma en Luis Garcia naar Camp Nou.