`Regels VS militair tribunaal onethisch'

Amerikaanse advocaten willen betere garanties van de regering van president George Bush als zij verdachten van terrorisme gaan verdedigen bij de speciale militaire rechtbanken die daarvoor zijn ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001.

De American Bar Association (ABA), een vereniging waarbij 408.000 advocaten zijn aangesloten, schrijft in een rapport dat advocaten niet onder goede omstandigheden kunnen werken. Zo maken ze bezwaar tegen het feit dat de autoriteiten het recht hebben om mee te luisteren naar gesprekken tussen de advocaat en zijn cliënt. Eerder al noemde de National Association of Criminal Defense Lawyers de regels ,,onethisch''.

,,We stellen dat de regels de mogelijkheid van advocaten om hun werk goed te doen te zeer beperken, en dat ze daarom moeten worden aangepast'', aldus Neal Sonnett, een van de auteurs van het rapport. Sonnett, die onder meer bekend werd als advocaat van de Panamese oud-president Manuel Noriega, zegt dat hij op basis van de regels die het Pentagon heeft opgesteld niet bereid is mee te werken aan de rechtszaken.

Volgens het Pentagon zijn de regels in orde. Ze zijn bedoeld om ,,een volledig en eerlijk proces te garanderen, terwijl de nationale veiligheid beschermd wordt'', aldus majoor John Smith. Hij benadrukte dat de informatie die op die manier vergaard zal worden niet tegen de verdachte gebruikt zal worden. De aanklagers zouden zelfs niet op de hoogte worden gesteld van het eventueel meeluisteren met de gesprekken.

Onduidelijk is wanneer de rechtszaken voor het militaire tribunaal (het eerste in de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog) zullen beginnen. Op Guantánamo Bay, de Amerikaanse militaire basis in Cuba, wachten meer dan 660 verdachten op berechting.

De verdachten krijgen van de staat een militaire advocaat toegewezen. Daarnaast hebben ze het recht om burgerlijke advocaten in te huren.