Politie in Mexico-Stad houdt grote schoonmaak à la Giuliani in New York

De politie van de Mexicaanse hoofdstad neemt alle 146 aanbevelingen over om de misdaad te bestrijden die de adviesfirma van de voormalige burgemeester van New York, Rudolph Giuliani, heeft gedaan. Politiecommissaris Marcelo Ebrard maakte dat gisteren bekend. Maar Mexicaanse misdaaddeskundigen vroegen zich af waar het geld vandaan moet komen om al die maatregelen te financieren.

Particuliere bedrijven in de Mexicaanse hoofdstad brachten 4,3 miljoen dollar bijeen om de adviesfirma Giuliani Partners te kunnen inhuren. Ze vonden dat er een eind moest komen aan de groei van de misdaad in Mexico-Stad. Moorden, ontvoeringen, roofovervallen en verkrachtingen zijn in het metropool met zijn miljoenen bewoners aan de orde van de dag. De politie is corrupt.

Volgens politiecommissaris Ebrard is het niet de bedoeling om de aanpak te kopiëren die tijdens het burgemeesterschap van Giuliani in New York bij het terugdringen van de misdaad zo succesvol is geweest. Maar veel aanbevelingen doen wel denken aan de strategie die in New York is gevolgd. Het communicatiesysteem voor de politie moet worden gemoderniseerd, wijkagenten moeten meer bevoegdheden krijgen en de samenwerking tussen politie en bevolking moet worden verbeterd. Ook dienen de verschillende politie-eenheden te worden samengevoegd. De Mexicaanse hoofdstad kent nu zeker twaalf politiediensten die opereren binnen drie commandostructuren.

Om de corruptie binnen de politie te bestrijden zullen de maandsalarissen met de helft worden verhoogd van 8.000 tot 12.000 peso, circa 1.200 euro. Agenten hoeven hun uniformen ook niet meer zelf te betalen. Een nieuw op te richten politie-eenheid moet zich bezighouden met corruptie binnen de politie. Ook moeten er nieuwe eenheden komen voor jeugdmisdaad, bankovervallen en geluidsoverlast.

Volgens politiecommissaris Ebrard wordt het werk van de politie sterk gehinderd door achterhaalde technologie en contra-productieve wetten.