Lamssoep met balletjes en merguez

Na het maken van het recept voor lamstongetjes met kerriesaus (zie recept 5 augustus), zult u 2 à 3 liter bouillon overhouden. Deze heerlijke maaltijdsoep is een uitstekende manier om de bouillon te verwerken.

Maak eerst de balletjes voor de soep. Doe het gehakt, het losgeklopte ei, de pijnboompitten en wat paneermeel in een kom en kneed tot een samenhangend mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Rol het gehaktmengsel tot kleine balletjes, ongeveer zo groot als walnoten, en zet ze afgedekt weg. U kunt de balletjes desgewenst in een beetje olijfolie bakken tot ze rondom bruin zijn.

Doe een liter van de bouillon in een grote soeppan. Voeg de inhoud van het blik tomaten en de knoflook toe. Zet op een hoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles circa 10 minuten koken, of tot de knoflook zacht is. Voeg de peterseliebladen toe en laat nog een paar minuten koken. Draai in porties in een blender of met een staafmixer tot alles fijngehakt is. Doe het mengsel terug in de pan. Proef en breng op smaak met zeezout en peper.

Doe de overgebleven liter bouillon, de verse groenten en de balletjes, als u ze niet eerst wilt bakken, in de pan met het bouillon-tomatenmengsel en laat alles nog 10 tot 15 minuten zachtjes koken, of tot de groenten en balletjes gaar zijn. Voeg de witte bonen toe en laat ze doorwarmen.

Bak intussen de merguez in een klein beetje olijfolie op een laag tot matig vuur tot ze gaar en rondom goudbruin zijn. Snijd ze in stukken van circa 2 centimeter en schep die door de soep. Laat alles circa 5 minuten sudderen om de smaken te mengen. Dien op en geef er een stevig, landelijk brood bij.

    • Kim Maclean