Lage rente stuwt aantal hypotheken op

Het aantal afgesloten hypotheken is toegenomen. Dat is het gevolg van de historisch lage hypotheekrente. De stijging wordt uitsluitend veroorzaakt door een groeiend aantal oversluitingen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. In het tweede kwartaal zijn 6 procent meer hypotheken bij het Kadaster ingeschreven dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden in deze periode 134.000 hypotheken afgesloten. Het aantal oversluitingen is in deze periode met bijna een vijfde gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Het aantal verkochte woningen nam in deze periode af met 6 procent. Deze daling van de koopbereidheid van woningen is volgens het CBS het gevolg van ,,toegenomen onzekerheid bij consumenten'' en de ,,nauwelijks toegenomen'' huizenprijs.

De gemiddelde hypotheekrente bedraagt 4,5 procent. Sinds 1956 is deze niet zo laag geweest. Hoewel een aantal banken de afgelopen weken de hypotheekrente heeft verhoogd, denkt het CBS dat het ,,enige tijd'' zal duren voordat deze stijgingen invloed hebben op de hypotheekmarkt. ABN Amro verhoogt de hypotheekrente met gemiddeld 0,2 procent. Dat heeft de bank vanochtend gezegd. Ook SNS Bank maakte vanochtend bekend de rente met 1 procent te verhogen.

Volgens het CBS, dat zich baseert op gegevens van het Kadaster, bleven de woningprijzen nagenoeg stabiel. De prijs van een gemiddeld huis is in het tweede kwartaal gestegen met 2,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is vergelijkbaar met het inflatie-percentage. Nederlanders leenden wel meer voor hun huis. De gemiddelde hypotheek steeg met bijna 9 procent tot 172.000 euro.

WWW.NRC.NL: dossier woningmarkt