Kinderen al sinds geboorte ontvoerd

Japan zint op mogelijkheden om de kinderen van Japanners, die decennia geleden naar Noord-Korea werden ontvoerd maar die sinds vorig jaar weer in Japan wonen, vrij te krijgen.

Voor het eerst sinds tien maanden ontvingen vijf Japanners afgelopen weekend plots een levensbericht van hun kinderen in Noord-Korea. De brieven zijn in het Koreaans gesteld want de kinderen zijn ten slotte geboren en getogen in Noord-Korea. Afgelopen herfst verlieten hun ouders plots hun woning en de kinderen blijken nog steeds niet te weten dat hun ouders Japans zijn en sinds vorig jaar in Japan wonen.

Het probleem rond de Japanners die decennia geleden naar Noord-Korea werden ontvoerd en vorig jaar voor het eerst – met achterlating van hun kinderen – naar huis konden terugkeren, speelt weer op in Japan. Nu Noord-Korea heeft ingestemd met multilateraal overleg over zijn kernwapenprogramma is er weer een mogelijkheid tot diplomatiek overleg met het land waarmee Japan zeer zure relaties heeft. Bovendien brengen de brieven het menselijke drama in de affaire weer op de voorpagina's van de kranten.

'De ontvoeringslachtoffers', zoals ze in Japan simpelweg bekend staan, en hun gezinnen blijken nog steeds niet ontsnapt te zijn aan een Orwelliaanse wereld van leugens. De ontvoerden zelf werden zo'n twintig jaar geleden simpelweg tijdens een strandwandeling overmeesterd en per rubberboot naar een wachtend schip op open zee afgevoerd. Zeker een tiental Japanners is dat destijds overkomen. Vijf die nog in leven waren mochten terug naar Japan na een opzienbarende bekentenis van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il vorig jaar september dat zijn land inderdaad dat soort activiteiten had ondernomen. Maar hun kinderen zijn nog altijd in Noord-Korea. De Japanse regering wil deze zaak weer op de agenda hebben.

Yasushi Chimura werd ruim twintig jaar terug met zijn vriendin ontvoerd terwijl ze als jonggeliefden een strandwandeling maakten. In Noord-Korea hebben ze vervolgens een gezin gesticht, maar tegenover hun aldaar geboren kinderen nooit met ook maar een woord gerept van hun achtergrond. De kinderen – inmiddels studerend aan universiteiten in Noord-Korea – weten niet beter dan dat ze Noord-Koreaans zijn. Dit weekeinde zei Chimura op een persconferentie over de brief van zijn 21-jarige dochter in Noord-Korea: ,,Ze schrijft dat ze heeft gehoord dat we in Japan worden vastgehouden.''

Ook Kaoru Hasuike werd destijds met zijn geliefde ontvoerd, en ook zij kregen dit weekend een brief van hun kinderen. ,,Het lijkt erop dat ze niet weten dat we Japanners zijn, dat we ontvoerd waren, en dat we nu in Japan zijn'', vertelde Hasuike. Wel schreven de kinderen: ,,We willen dat jullie weer naar huis komen.'' Maar de enige oplossing, meent Hasuike, is dat de kinderen ,,snel naar Japan komen en we ze alles laten weten.''

De brieven werden eind juli uit Pyongyang meegenomen door Hiroyuki Kosaka die namens een Japanse ngo Noord-Korea bezocht om te praten over voedselhulp. In Noord-Korea bracht men hem plots in contact met de kinderen. Vóór die ontmoeting kreeg Kosaka te horen dat hij ,,niet tegen de kinderen moest zeggen dat hun ouders in Japan zijn'', zo vertelde hij de Asahi Shimbun.

Nu Noord-Korea multilaterale onderhandelingen heeft toegezegd met de VS, China, Rusland, Zuid-Korea én Japan, zinspeelt Tokio op mogelijkheden de kwestie alsnog op te lossen. Kabinetssecretaris Yasuo Fukuda (een spil in de regering) stelde deze week dat het mogelijk is dat Japan de kwestie in het zes-landenoverleg aan de orde stelt als er niet snel een oplossing komt.