Iedereen z'n eigen stukje strand

Kustgemeenten delen hun stranden op in verschillende stukken. Elk deel heeft z'n eigen regels.

,,Oh, oh, vamos a la playa'', klinkt het uit de luidsprekers van strandtent De Jutter aan het watersportstrand bij overgang Ellemeet op Schouwen-Duiveland. De muziek schalt over het strand. Voor het paviljoen spelen twee activiteitenbegeleiders in rode T-shirts tikkertje met een stuk of vijftien kinderen. Op het bord bij de overgang staat te lezen dat de sfeer op dit type strand bepaald wordt door ,,sport- en spelactiviteiten''. Het watersportstrand is er ,,voor jongeren en ouders met kinderen.'' Loslopende honden, paarden en fietsen zijn hier net als op de rest van het strand verboden. ,,Kleine ongemotoriseerde watersport'' is toegestaan.

Om badgasten precies het type strand te kunnen bieden, dat zij zoeken, heeft de gemeente Schouwen-Duiveland haar kustgebied verdeeld in verschillende soorten strand. Zo is er een familiestrand, een sport/activiteitenstrand, een familie/sportstrand, een natuurstrand, een luxestrand, een naturistenstrand en een watersportstrand.

Op het watersportstrand zijn de meeste jongeren te vinden. Aan weerszijde van dit deel van het strand bevinden zich stukken familie/sportstrand. Ook dat is bestemd voor jongeren en ouders met kinderen. Hier staan alleen ook verdwaalpalen die kinderen moeten helpen de weg te vinden. En de reddingsbrigade is er.

Helma Lankhuyzen uit Klundert komt al vijfentwintig jaar op het luxestrand bij duinovergang Laône. Ze vindt dit strand ,,gewoon mooier dan de andere stranden''. Het luxestrand is te bereiken via een betegeld pad in plaats van een zandpad. Er zijn douches en er worden ligstoelen, parasols en windschermen verhuurd.

Het natuurstrand is er voor de rustzoekers. Hier worden geen lawaaiige activiteiten georganiseerd, maar er zijn ook geen voorzieningen. Er staat geen strandpaviljoen en er zijn geen toiletten. ,,Ze hebben het maar een naam gegeven'', zegt Hans Luiks van de patatkraam die op de parkeerplaats van het natuurstrand staat. ,,Maar'', zegt hij. ,,Het is hier op het strand wel rustiger dan verderop. Er zijn geen luidruchtige jongeren. Er zijn mensen die dat zoeken.''

Op het familie/sportstrand zitten J.M. van Vroenhoven (65) en A.H. Melis (62) op 80 meter van de zee. Ze hebben hun hengel uitgegooid toen het vloed was. Nu ligt hun dobber in het zand. De mannen uit Beek en Donk vinden het niet de moeite naar de zee te lopen. De vis zit te ver vandaag. Vissen is zo'n beetje het enige waar geen regels voor zijn op Schouwen-Duiveland. Het gebeurt nu voornamelijk op het watersportstrand en het familie/sportstrand. ,,We kunnen niet overal regels voor bedenken hè?'', zegt een gemeentewoordvoerster.

De gemeente wil wel een stuk aanwijzen waar gekitesurft mag worden. Deze in korte tijd populair geworden sport, waarbij je je in een buggy of op een surfplank laat voorttrekken door een vlieger, mag officieel op het strand bij Renesse niet beoefend worden. ,,Nu gebeurt het vooral aan de Brouwersdam. We willen daar volgend jaar een stuk voor reserveren.''

Ook op het strand bij Scheveningen is kitesurfen nog niet toegestaan. De gemeente werkt aan een beleidsverandering. Ondertussen wordt het kitesurfen gedoogd in het gebied waar gesurft mag worden, ter hoogte van de haven.

,,Het is een beetje compromissen sluiten'', zegt Maikel Albregts (21). Samen met zijn vriend Kingyip Wu (23) kijkt hij op het bord met de plattegrond van het strand in Scheveningen. Op het bord staat aangegeven wat waar wel en niet mag. Het is niet toegestaan te fietsen op het strand, ook motoren zijn verboden. Luchtbedden en opblaasbanden zijn niet toegestaan. Voor speedboten en jetski's is het stuk zee voor het strand in Scheveningen verboden terrein. Op het strand mag niet gekampeerd worden en ook kampvuren zijn niet toegestaan. Afval moet in de afvalbak. Tussen 15 mei en 30 september mag er tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds niet worden paardgereden. In dezelfde periode is het strand verboden voor honden, behalve het stuk rond paal 47. In de aangegeven periode geldt daar wel een opruimplicht. En zo gaat het nog wel even door.

Maikel en Kingyip vinden de verboden wel terecht. Ze komen op het strand om in de zon te liggen en een beetje te voetballen. Dat mag.

Rik van Duijne en Melanie Hoogendijk spelen met hond Beau in het water. Er zijn niet veel honden op het verder drukke strand. ,,Ik denk dat veel mensen niet weten dat ze hier wel toegestaan zijn'', zegt Rik. ,,Of we zijn uitwerpselen opruimen? Nee, ik schop er met mijn voet gewoon wat zand overheen'', lacht Melanie. Ze vindt het wel goed dat er op het strand strenge regels gehanteerd worden. ,,Dan blijft het een beetje netjes.''

De reddingsbrigade heeft het vooral druk met zoekgeraakte kinderen, vertelt Rob Brons van de Haagse vrijwillige reddingsbrigade. ,,Maar we moeten er ook voor zorgen dat mensen niet te dicht bij de golfbrekers zwemmen'', zegt hij.

Luchtbedden en opblaasbanden in zee worden gedoogd. ,,We houden ze in de gaten, maar zolang ze niet te ver gaan, is het met dit weer niet zo gevaarlijk.'' De Haagse reddingsbrigade verricht tussen de 50 en 150 reddingen per jaar. ,,Maar de laatste tien jaar is hier gelukkig niemand verdronken'', zegt Brons.

    • Barbaranieuwenhuijsen