Hittegolf veroorzaakt smog-alarm

Sinds gisterochtend is er in Nederland officieel sprake van een hittegolf. De hitte veroorzaakt zo veel smog, dat gisteren de de EU-alarmdrempel werd overschreden.

Het KNMI spreekt over een hittegolf als er minstens vijf dagen achter elkaar in De Bilt maximumtemperaturen zijn gemeten van 25 graden of hoger en er bovendien op zeker drie dagen in deze periode temperaturen van 30 graden of hoger zijn bereikt.

Als gevolg van het warme weer werd gistermiddag in de provincies Gelderland, Flevoland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel de EU-alarmdrempel voor smog overschreden, dit melde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het provinciaal bestuur van Gelderland en Zuid-Holland adviseerde de bevolking om geen zware inspanningen in de buitenlucht te verrichten omdat dit de kans op gezondheidsklachten vergroot.

Grote delen van Nederland zullen de komende dagen waarschijnlijk last houden van matige tot ernstige smog. Deze vorm van luchtverontreiniging ontstaat door hoge concentraties ozon in de atmosfeer als gevolg van hoge temperaturen, veel zon, en vervuilde lucht. Mogelijke gezondheidseffecten van smog zijn irritatie van keel, neus en ogen, luchtwegklachten, benauwdheid en een grotere kans op astma-aanvallen.

Door de hitte neemt de groei van cyanobacteriën in het water toe. Het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalbehandeling (RIZA) waarschuwt in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht voor cyanobacteriën. Cyanobacteriën, ook wel blauwwier of blauwalg, vormen een blauwgroene stinkende laag op het water. Ze kunnen giftige stoffen afscheiden, die onder meer jeuk, misselijkheid hoofdpijn of darmklachten veroorzaken.

Het treinverkeer ondervond gisteren op verschillende plaatsen in Nederland hinder van bermbranden. Zowel op het traject Breda-Tilburg als in de omgeving van Driebergen reden de treinen met vertraging.

Sinds 1901 heeft het KNMI 33 hittegolven geteld. De langste hittegolf begon op 29 juli 1975. Hij hield 18 dagen stand. De laatste hittegolf was in augustus van 2001. De hoogste temperatuur die een KNMI-station in Nederland ooit mat, is 38,6 graden. Dit was op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Gisteren was het de warmste dag van dit jaar tot nu toe. In Arcen werd een temperatuur van 37,8 graden bereikt.

Het warme weer houdt de komende dagen stand. Dit zou kunnen betekenen dat deze zomer warmer wordt dan de zomer van 1947. De zomer van 1947 geldt al 56 jaar als de warmste zomer vanaf 1901.