Duitsland lijft W.A. Mozart in

Tussen Duitsland en Oostenrijk is een strijd uitgebroken over de vraag of Wolfgang Amadeus Mozart een Duitse of een Oostenrijkse componist was. Het Duitse tv-net ZDF plaatste gisteren de in 1756 in Salzburg geboren Mozart op de 300 namen tellende voorselectie van de verkiezing van de belangrijkste Duitsers aller tijden: `Unsere Besten'.

Oostenrijk slaat hard terug. De Kronenzeitung vraagt: ,,Seit wann ist Mozart Deutscher?'' De Kurier ziet de Duitse nominatie van Mozart als een ,,bewuste provocatie van de seniorenzender ZDF''. Ook de Oostenrijkse ambassadeur in Duitsland, Christian Prosl, klaagt over Mozarts nominatie. Volgens hem is Mozart een Oostenrijker, omdat Salzburg nu in Oostenrijk ligt. Salzburg was destijds een stadsstaat, bestuurd door een aartsbisschop. Vader en zoon Mozart waren bij hem als musicus in dienst, tot de jonge Mozart zich steeds meer aan hem ergerde, ontslag nam en naar Wenen vertrok.

Het ZDF ging onmiddellijk in de tegenaanval. ,,Mozart werkte in Salzburg en Wenen, die destijds behoorden tot het Heilige Duitse Roomse Rijk. Mozart zag zichzelf als `Teutscher' en was tevens Oostenrijker, wat toen niet met elkaar in tegenspraak was. Zijn nominatie is ook een bewijs van onze bewondering voor hem.''

Op de website van het ZDF staat overigens nog een bericht uit 2001 over de Duitse première van de musical Mozart!, waarin de componist Mozart wordt betiteld als ,,het Oostenrijkse muziekgenie'.

De voorlopige lijst van `Unsere Besten' (zie www.zdf.de) is zeer gevarieerd, van de middeleeuwse schelm Till Eulenspiegel tot de uit Beieren afkomstige Oostenrijkse keizerin Sissi. Over de Duitsheid van een aantal van hen is discussie mogelijk. Sigmund Freud werd geboren in Moravië – toen Duits, nu Tsjechisch – en hij woonde in Wenen voor hij naar Londen uitweek. En Copernicus, die als eerste de aarde rond de zon zag draaien, werd geboren in Torun, dat nu in Polen ligt.