De opkoper wordt opdringerig

De Amerikaanse belegger K Capital verhoogt de druk op Vendex KBB. K Capital wil actie om de koers omhoog te krijgen. Vendex KBB is kwetsbaar.

Amerikaanse toeristen laten het afweten, maar sommige Amerikaanse beleggers komen hier nog graag winkelen. Gisteren bleek dat K Capital, een vermogensbeheerder uit Boston, zijn aandelenbelang in Vendex KBB (V&D, Hema, Bijenkorf, bouwmarkten) heeft verdubbeld tot 10 procent van het kapitaal.

K Capital wil actie. Vendex KBB is kwetsbaar.

Het concern (4,4 miljard euro omzet, 44.000 medewerkers) zucht niet alleen, zoals de hele bedrijfstak, onder het ingezakte consumentenvertrouwen, maar heeft ook één eigen zorgenkind: Vroom & Dreesmann. Vorig jaar kostte een eenmalige `revitalisering' Vendex KBB al 48 miljoen euro, dit jaar stevenen de detailhandelsbedrijven af op een verlies van minimaal 30 miljoen euro. Een maand geleden lanceerde Vendex KBB een nieuwe reorganisatie bij V&D, waarbij drie van de vijf directieleden het veld ruimden.

Voorzitter E. Hamming van de hoofddirectie van Vendex KBB sprak publiekelijk dreigender taal dan ooit: als de nieuwe directie het bij V&D niet zou redden, was er voor de winkels geen plaats meer in Nederland.

Verder heeft Vendex KBB, zoals wel meer grote Nederlandse concerns, een pensioenprobleem. De financiële positie van het pensioenfonds voldoet niet aan de eisen van de toezichthoudende Pensioen- en Verzekeringskamer. Vendex heeft in 2001 nog tientallen miljoenen euro extra in het fonds gestort om een dreigend tekort te vermijden.

Nu houdt het concern, afgezien van de reguliere pensioenpremies, de hand op de knip. Vendex KBB heeft het bestuur van het pensioenfonds laten weten ,,niet bereid te zijn om extra financiële bijdragen in het fonds te storten'', zo meldt het jaarverslag van het pensioenfonds. Overigens bestaat de helft van de bestuurders van het fonds uit afgevaardigden van werkgever Vendex KBB.

En ondanks de sluipkrach is het verschil tussen Vendex KBB en het pensioenfonds nog steeds aanzienlijk: de gewone aandelen van Vendex KBB zijn op de beurs zo'n 900 miljoen euro waard, de totale beleggingen van het pensioenfonds waren eind 2002 bijna 1,2 miljard euro waard.

Vermogensbeheerder K Capital is niet de enige aandeelhouder die om actie vraagt. Ook de Amerikaanse belegger G. Wyser-Pratt drong op de laatste aandeelhoudersvergadering in mei opnieuw aan op actie: schroef de investeringen terug en verkoop meer activiteiten, is zijn aanbeveling.

Op zijn beurt heeft Vendex KBB van alles gedaan om aandeelhouders te plezieren. Diverse winkelformules zijn verkocht. De financieringsverhoudingen zijn efficiënter gemaakt door eigen aandelen op de beurs in te kopen. Beleggers krijgen wat meer zeggenschap. Niet genoeg, zeggen de Amerikanen.

Het verdubbelde aandelenbelang van K Capital dreef de koers in ruim een dag met 5 procent omhoog naar 9,57 euro vanochtend.

De brieven van de vermogensbeheerder aan de Vendex KBB-top worden inmiddels wat dwingender. De vermogensbeheerder kondigt in een 6 augustus gedateerde brief aan dat hij een eigen financieel adviseur in de arm wil nemen om samen met de hoofddirectie en raad van commissarissen van Vendex KBB te werken aan waardevermeerdering van het concern.

Een woordvoerder van Vendex KBB reageert afwachtend. ,,Als zij met een onderbouwd plan komen, zal de hoofddirectie daar naar kijken. En formeel zijn dat de mensen die de onderneming besturen. Wij kunnen ons niet zoveel voorstellen bij de suggestie.''

Tot nu toe verlopen de regelmatige gesprekken met K Capital zakelijk, zegt de woordvoerder van Vendex KBB. ,,Dit is niet de sfeer van vijandig gedrag.''

De relatief lage beurskoersen van detailhandelsbedrijven als Vendex KBB, die over veel en aantrekkelijk vastgoed beschikken, trekken regelmatig koopjesjagers. De fusie van Vendex en KBB in 1998 eindigde in een biedingsstrijd waarbij de kledingketen WE (familie De Waal) en Blokker-eigenaar J. Blokker een mislukte gooi deden naar Vendex.

    • Menno Tamminga