De Botswaanse Miss Marple van McCall Smith

De Miss Marple van Botswana, zoals The New Tork Times haar omschreef, is dik of beter gezegd `traditioneel gebouwd', tevreden, liefhebster van `bush-tea' en weinig conventioneel in haar opsporingsmethoden. We hebben het hier over de enige vrouwelijke detective van Botswana, Precious – what's in a name – Ramotswe: een naam die nog weinig bekend is. Daar zal ongetwijfeld verandering in komen nu Anthony Minghella, de regisseur van `The English Patient', over deze leuke dame en haar avonturen een tv-serie gaat maken.

Het succes van de speurster uit The No. 1 Ladies' Detective Agency van de Schotse parttime schrijver en fulltime wetenschapper Alexander McCall Smith is verbazingwekkend, maar terecht. Toen zijn roman in 1998 uitkwam, meende de uitgever een groot risico te nemen door tweeduizend exemplaren te drukken. Inmiddels zijn er miljoenen verkocht, stond het boek in juni dit jaar in de toptien van bestsellers in de Verenigde Staten en zijn er drie vervolgdelen verschenen.

Precious Ramotswe begint met de erfenis van haar vader een eigen bedrijfje op waarmee ze zich niet zozeer wil richten op criminaliteit als wel op de problemen van mensen: ontrouw, gestolen auto's en verdwenen mannen die op het punt stonden gedoopt te worden. Listig achterhaalt ze elke keer de waarheid. Dat een man vreemdgaat, bewijst ze door zichzelf als potentiële aanbidster in de strijd te werpen en met de zelfontspanner op het moment suprême een foto te maken. Krokodillen snijdt ze zonder aarzeling open om de laatste restjes van het polshorloge van een vermiste uit de maag te halen. Tussen alle zaken door raakt ze betrokken bij de zoektocht naar een verdwenen jongetje, dat is meegenomen om tot kruidenmengsel verwerkt te worden.

De meeste problemen zijn elke keer vrij snel opgelost zonder dat daar nu erg ingewikkeld over wordt gedaan; de oogopslag van de dader verraadt al een heleboel, de politie wordt erbuiten gehouden en met advocaten worden korte metten gemaakt. Zonder dat de spanning dus hoog wordt opgevoerd, is deze merkwaardige detective erg amusant.

Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency. Abacus, 250 blz. €12,65

    • Toef Jaeger