`De Achmea-toren is hartstikke veilig'

De 114 meter hoge Achmea-toren in Leeuwarden wordt door incidenten geplaagd. ,,We kunnen keer op keer zeggen dat er niks aan de hand is, mensen krijgen toch het gevoel dat dat wel zo is.''

,,Nee, he, daar gaan we weer'', dacht Achmea-woordvoerder Bertwin Tiemersma. Eergisteren ontdekte hij, boven in de panoramazaal van de 114 meter hoge Achmeatoren in Leeuwarden, een in duizend stukjes gebarsten ruit. Een van de 36, die de bezoekers een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving bieden. ,,Weer een akkefietje'', zucht hij. ,,Dit is niet alleen vervelend, maar slopend''.

De gebarsten ruit is van gelaagd en gehard dik glas en valt niet uiteen. ,,Er was dus geen gevaar voor de omgeving'', stelt Tiemersma. Maar uit voorzorg liet de verzekeraar een houten bekisting rond de ruit plaatsen. De verzekeraar is liever ,,te preventief bezig'', dan dat ze iets zou nalaten. Want het is niet de eerste keer dat de toren in het nieuws is. In december 2001 viel er een 100 kilo zware natuurstenen gevelplaat naar beneden. In februari vorig jaar gebeurde dat opnieuw. Als door een wonder raakte niemand gewond.

Een vliegende storm sloeg kort daarna een glazenwassersgondel los, die op zijn beurt een plaat beschadigde. Onlangs wees onderzoek van TNO uit dat duizend gevelplaten van de torenkolos met extra borgpennen moeten worden vastgezet, omdat ze niet ,,stormvast'' zijn.

De oorzaak van de spontaan geknapte panoramaruit is onbekend. Is het de hitte? Zou kunnen, zegt Tiemersma. ,,Maar waarom gebeurt het dan nu en niet de afgelopen drie jaar, toen we toch ook hete dagen hadden?'' Achmea gaf TNO en een adviesbureau opdracht alle 36 ramen te controleren. De bovenste etage is afgesloten totdat die controle klaar is.

Een eigen beveiligingsbeamte surveilleert extra op het panoramadek. De verhuur aan zakenlieden en instellingen is eveneens stopgezet. Net als de bij het publiek populaire open dagen.

Voor volgend weekend hadden zich 1.300 belangstellenden aangemeld voor het hoogste uitkijkpunt van Noord-Nederland. Voor twee euro konden ze een half uur van het uitzicht genieten. Maar de ruitbreuk gooit voorlopig roet in het eten.

,,We willen geen enkel risico nemen'', zegt Tiemersma. Rust er een vloek op de toren? ,,Nee, hij is hartstikke veilig. Dit is gewoon domme pech'', beweert hij, terwijl hij vanaf de 25ste verdieping naar de bootjes in de Leeuwarder stadsgrachten en de miniatuurauto's tuurt.

Dat de opeenstapeling van incidenten het imago geen goed doet, wil hij wel toegeven. ,,We kunnen keer op keer zeggen dat er niks aan de hand is, mensen kunnen toch het gevoel krijgen dat dit wel zo is. Ook door alle media-aandacht.'' Aan de andere kant: de Friezen zijn vrij nuchter. Tiemersma: ,,Ze weten dat Abe Bonnema (de ontwerper, die vorig jaar overleed) goed werk levert. We krijgen ook veel steunbetuigingen.''

    • Karin de Mik