Balkenende bezoekt Bush

Premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zullen op 3 september een gesprek op het Witte Huis in Washington hebben met president Bush en diens minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het centrale gespreksonderwerp zal naar verwachting Irak vormen, waar Nederlandse militairen inmiddels een bijdrage leveren aan de internationale stabilisatiemacht. De Verenigde Staten zelf stellen nog steeds verwoede pogingen in het werk Irak, vooral in de omgeving van Bagdad, meer onder controle te brengen en een begin te maken met de wederopbouw van het land.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vanmorgen ervan uit te gaan dat tijdens de ontmoeting ook de stand van zaken binnen de Europese Unie en de NAVO aan de orde zou komen. Voor de ontmoeting is in beginsel anderhalf tot twee uur uitgetrokken.

De zegsman van het ministerie wilde niet ingaan op de vraag of Balkenende de uitnodiging voor het gesprek vooral te danken heeft aan de Nederlandse bereidheid troepen te leveren voor de stabilisatiemacht. Bush heeft de afgelopen maanden diverse Europese regeringsleiders op bezoek gehad, onder wie de Britse premier Blair en de Italiaanse premier Berlusconi, die de Verenigde Staten tijdens de oorlog tegen Irak steunden.

Het Nederlandse kabinet sprak bij het uitbreken van de oorlog zijn steun uit voor de Amerikaans-Britse aanval op Irak maar was in dat stadium niet bereid zelf troepen te leveren. Voor de oorlog had Balkenende bovendien geweigerd een solidariteitsverklaring van enkele Europese staten met de Amerikaanse regering te tekenen. Niettemin rekende Washington Nederland tijdens de oorlog tot de coalition of the willing, de groep van landen die de VS steunden.

Het is voor het eerst dat Balkenende naar Washington gaat als premier. Zijn voorganger Kok bezocht in september 2000 de toenmalige president Clinton.