Amerika wil Noord-Korea geruststellen

De Verenigde Staten zijn bereid om Noord-Korea een `veiligheidsgarantie' te geven tijdens komende onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft dat gisteren gezegd. Een formeel niet-aanvalsverdrag behoort niet tot de opties die Washington voor ogen heeft, zei minister Powell, maar wel moeten er ,,wegen zijn om verzekeringen aan het adres van Noord-Korea vast te leggen [] dat er geen vijandelijke intenties zijn bij de partijen die aan zulke discussies meedoen''. De Verenigde Staten zullen binnenkort met Noord-Korea, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan om de tafel gaan zitten voor onderhandelingen over Noord-Korea's omstreden nucleaire programma.

De regering in Pyongyang beschouwt de Verenigde Staten als aartsvijand nummer één, zeker sinds president George W. Bush Noord-Korea indeelde bij de zogeheten `as van het kwaad'. Nu het regime van een ander lid van deze `as', Irak, inmiddels door Amerikaans militair ingrijpen is verwijderd, meent Pyongyang dat Noord-Korea slechts kan overleven als het tot de tanden gewapend is, tenzij de VS een niet-aanvalsgarantie afgeven. Vijftig jaar geleden kwam een eind aan de Koreaanse oorlog, niet met een formeel vredesverdrag maar met een staakt-het-vuren.

,,We doen niet aan niet-aanvalsverdragen'', zei minister Powell vorige week nog, en ,,ik zou er zelfs geen voorbeeld van weten.'' Maar hij voegde hier gisteren op een persconferentie aan toe dat er ,,manieren zijn waarop het Congres kennis kan nemen van zo'n document, zulke zwart-op-wit gestelde verzekeringen, zonder dat het een verdrag wordt.''

De Verenigde Staten gaan er van uit dat het zogeheten zes-landenoverleg, waar Noord-Korea vorige week mee instemde, in de Chinese hoofdstad Peking plaats zal hebben. Details zijn echter nog niet bekend.

Het krediet voor het tot stand komen van het overleg heeft Powell geheel bij China neergelegd. Noord-Korea heeft lang bilateraal overleg met de Verenigde Staten geëist, terwijl de regering in Washington stond op multilaterale besprekingen waarbij ook Korea's buurlanden Rusland, Japan en China betrokken zijn. ,,China is zeer succesvol geweest'' in het overtuigen van Noord-Korea, zei Powell vorige week.

China geldt als de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, en als belangrijkste leverancier van voedsel en energie aan het verarmde, hongerende land.