Ahold omlaag na uitstel cijfers

Ahold was vanochtend de grootste daler binnen de toonaangevende AEX-index. Het concern maakte bekend dat het opnieuw de presentatie van zijn jaarcijfers en jaarverslag met anderhalve maand uitstelt.

President-commissaris en toenmalig tijdelijk bestuursvoorzitter H. de Ruiter gaf op de laatste aandeelhoudersvergadering aan dat er ,,echt iets aan de hand'' zou zijn, mocht de verschoven deadline opnieuw naar achteren worden geschoven. Hij beloofde toen ook een extra vergadering te beleggen, mocht dit gebeuren.

Ahold maakte vanochtend een 12 procent lagere omzet bekend over het tweede kwartaal. Dit kwam voor een groot deel op het conto van de in waarde gedaalde Amerikaanse dollar. Het aandeel Ahold noteerde rond het middaguur 2 procent lager op 6,99 euro.

De rest van de aandelenmarkt was vanochtend heel wat beter gestemd. Het waren met name banken en verzekeraars die de graadmeter van het Damrak stevig in het zadel hielpen. Na een negatief begin van de dag wisten alle financiële aandelen uit de rode cijfers te komen. Grootste stijger in deze groep was verzekeraar Aegon, dat gisteren meevallende kwartaalcijfers had gepubliceerd. Aegon steeg met 2,1 procent.

De AEX-index stond rond het middaguur 3 punten hoger op 312 punten. Vendex KBB nam de leiding bij de middelgrote bedrijven met een stijging van 3,44 procent nadat bekend werd dat de Amerikaanse investeerder K Capital zijn belang in Vendex heeft vergroot van 5 naar 10 procent.

In Parijs kreeg het noodlijdende Alstom wederom een tik. Beleggers hebben weinig fiducie in het reddingsplan voor het Franse machinebouwconcern. De Franse staat heeft bij de reddingsoperatie een flinke vinger in de pap. De Europese Commissie heeft al om een toelichting gevraagd en de Duitsers staan bepaald niet te juichen. Alstom verloor bijna 8 procent.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor het eerst in vijf handelsdagen met winst gesloten. De toonaangevende Nikkei-index kreeg vooral koopimpulsen door de goede kwartaalcijfers van telecomaanbieder NTT DoCoMo en softwareproducent Sega. De Nikkei ging 0,7 procent omhoog naar 9.327,53 punten. Het weekverlies bleef daarmee beperkt tot 3 procent. Op de Europese valutamarkten daalde de euro flink naar een koers van 1,1335 dollar. Gisteren kostte de munteenheid nog 1,1390.