Acteur Ethan Hawke schrijft een `road novel'

Sommige vrouwen vallen vooral voor de auto en niet zozeer voor het individu dat zich achter het stuur bevindt. Dit gaat niet direct op voor de zwangere Christy, maar dat haar toekomstige echtgenoot Jimmy in een '69 Chevy Nova 370 die nog steeds `op vier wielen' rijdt, is wel handig. Nadat hij heeft bezworen er spijt van te hebben dat hij haar heeft gedumpt en hij haar op zijn blote knieën in de vrieskou smeekt de relatie te hervatten, leggen ze samen flink wat kilometers af.

Vanuit de staat New York rijden ze terug naar Albany, de militaire basis waarvan Jimmy zonder toestemming is vertrokken. Halverwege de reis besluiten ze om naar Ohio, Jimmy's geboortestaat, te rijden om daar hun huwelijk te laten inzegenen. De huwelijksnacht brengen ze door in New Orleans en ze racen naar Houston voor de nodige prenatale zorg wanneer Christy's zwangerschap in een miskraam dreigt te eindigen.

Ethan Hawke's `road novel' Ash Wednesday gaat over de liefde. Dat klinkt afgezaagd en dat is het ook, maar dat geeft helemaal niets. Want de tweede roman van Hawke – die als acteur vooral bekend is van de films `Dead Poets Society', `Before Sunrise' en `Training Day' – moet het vooral hebben van de manier waarop het verhaal verteld wordt en niet zozeer van de veelheid aan onderwerpen. Het treurige lot van Jimmy's vader die getraumatiseerd uit Vietnam is teruggekomen; Christy, die haar moeder voor het eerst ontmoet wanneer ze veertien is, en de onzekerheid rondom de zwangerschap: het zijn ongetwijfeld belangrijke onderwerpen, maar ze worden niet erg overweldigend beschreven. Overtuigender is Hawke in het op papier zetten van de voornemens van het tweetal om elkaar lief te hebben, de merkwaardige en semi-diepzinnige gesprekken die ze over de liefde en de toekomst voeren en de levenslessen die ze bij anderen opdoen. Een wijze les krijgt Jimmy van zijn moeder, vlak na de huwelijksplechtigheid: `huwelijken slagen alleen wanneer het echtpaar niet echt de wens heeft een diep gevoelsleven te ervaren.'

Hawke heeft met zijn roman de recensenten in de Verenigde Staten, die bij voorbaat sceptisch waren over een acteur die zonodig ook nog eens auteur wilde worden, weten te overtuigen. Dat heeft hij vooral bewerkstelligd dankzij zijn stijl, die soms Salinger-achtig aandoet, en zijn droge humor.

Ethan Hawke: Ash Wednesday.

Bloomsbury, 228 blz. €11,80

    • Toef Jaeger