Zwemmen in open water afgeraden

Zwemmen in open water is tijdelijk een te groot risico voor de gezondheid. Dat heeft Staatsbosbeheer vandaag bekendgemaakt.

Door de aanhoudende warmte kunnen bacteriën zich snel voortplanten en ontstaat risico op blauwalgen. De algen, die als groene slierten of slijmerige proppen in het water zweven, kunnen hoofdpijn, maag- en darmstoornissen veroorzaken. Vooral wanneer zwemmers water binnen krijgen. Daarnaast komen oog- oor- en huidirritaties voor bij contact met algen. De toezichthouders raden om dezelfde reden ook af om honden te laten zwemmen in deze plassen.

Alle provinciale besturen hebben inmiddels een overzicht gemaakt waar te zien is welke zwemplekken niet geschikt zijn voor de recreatie. De lijst is te raadplegen via pagina 725 van teletekst. Via die pagina zijn ook de telefoonnummers van de provincies te vinden waar informatie wordt verstrekt over de kwaliteit van het zwemwater in de regio.

De poelen en vennen in natuurgebieden van Staatsbosbeheer die geen officiële zwemgelegenheid zijn, worden door provincie of waterschap niet op waterkwaliteit gecontroleerd. Bij deze plaatsen zijn al waarschuwingsborden geplaatst. De zwemplaatsen van Staatsbosbeheer, de zogenaamde speelvijvers, worden uiteraard wel gecontroleerd. In deze speelvijvers kan vooralsnog wel gezwommen worden.

Het warme weer van de afgelopen periode schept gunstige condities voor blauwalgen in het oppervlaktewater. Blauwalgen ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen. Dit geldt vooral voor stilstaand water, bijvoorbeeld in plassen, poelen en vennen.

In de zomer wordt de waterkwaliteit van officiële zwemgelegenheden elke twee weken gemeten door de waterschappen. De provincie houdt vervolgens toezicht op de waterkwaliteit. Als blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in dat water te zwemmen geeft de provincie een officiële waarschuwing of wordt zwemmen door de provincie verboden.