Voorkeur Film

Rana's wedding

Ruim een jaar na zijn wereldpremière in Cannes is Rana's Wedding misschien nog wel actueler dan toen. Yasser Arafat schuilt sindsdien in de puinhopen van Ramallah, waar veel van de locaties waar de film werd opgenomen, inmiddels zijn verdwenen.

Rana's Wedding is de tweede speelfilm van Abu-Assad, die in 1998 met het naar een scenario van Arnon Grunberg gefilmde Het 14de kippetje debuteerde.

Het zeventienjarige Palestijnse meisje Rana wordt op een ochtend door haar vader voor de keuze gesteld. Of met hem uit Arabisch Oost-Jeruzalem mee verhuizen naar Egypte en verder studeren óf trouwen met een van de kandidaten van een door hem opgestelde lijst advocaten en artsen. Maar Rana heeft een ander plan. Vóór de haar gestelde deadline, zo'n tien uur later, zal zij haar vrijgevochten geliefde, de theaterregisseur Khalil, overhalen met haar in het huwelijk te treden.

Langs de lijnen van een los geweven scenario heeft Abu-Assad voor zichzelf de mogelijkheid gecreëerd veel semi-documentair gefilmde grensovergangen, wegversperringen en straatbeelden uit Oost-Jeruzalem en Ramallah, op de bezette westelijke Jordaanoever, in zijn film te verwerken.

Rana's Wedding. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam

Together

Een jongen van dertien komt met zijn vader, een arme kok, van het Chinese platteland naar Peking om een carrière als concertviolist te beproeven. De Chinese speelfilm bevat genoeg elementen voor een ouderwets melodrama over de overwinning van tegenslagen door een voor de ogen van de kijker volwassen wordend wonderkind. Ondanks alle emoties is het een subtiele studie van sociale en psychologische motieven, gelardeerd met muziek van oa. Bruch en Tsjaikovski.

In: A'dam: Pathé Tuschinski, The Movies; Filmhuis Den Haag, Den Haag; Utrecht: t Hoogt.

Charlie's Angels

Alles wat drie jaar geleden voor de filmversie van de in de jaren zeventig populaire tv-serie Charlie's Angels gold, gaat nu weer op voor de tweede bioscoopfilm over die drie wel heel speciale privé-detectives. Maar dan wel zoals de titel zegt: met de voet op het gaspedaal. Ook Charlie's Angels: Full Throttle is geen goede film in traditionele zin, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door z'n energie en z'n onvoorwaardelijke vrolijkheid.

Regie: Joseph McGinty Nichol. Met: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Demi Moore, John Cleese, Bruce Willis. In 15 theaters

Spider

David Cronenberg verfilmde de roman Spider van Patrick McGrath. Zonder woorden, maar met belichting, camarabewegingen, art direction en het acteren van Ralph Fiennes wordt veel duidelijk over de aan het begin van de film uit een psychiatrische inrichting onslagen Dennis Glegg, die naar een grauw Londens pension verhuist. Waarom hij daar zat, wordt duidelijk aan het eind van de film.

Regie: David Cronenberg. Met: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne. In: Den Haag: Filmhuis Den Haag. Amsterdam: Filmmuseum Cinerama.

L'Homme du Train

Johnny Halliday speelt een bankrover, Jean Rochefort een gepensioneerde leraar in L'Homme du Train van regisseur Patrice Leconte. Rochefort werd er op het filmfestival van Venetië voor bekroond met de Coppa Volpi. Ze willen elkaars leven leven. Rochefort verlangt naar groots en meeslepend, Halliday naar kalm en dof. Leconte weet het zo te filmen dat een bank beroven saai lijkt en een kind over Balzac leren spannend.

Met: Jean Rochefort, Johnny Halliday, Pascal Parmentier, Charlie Nelson. In: Den Haag: Babylon. Amsterdam: The Movies. Utrecht: Springhaver.