Voorkeur Amsterdam

BEELDENDE KUNST

Idealism

Theo Tegelaers vroeg vier kunstenaars hun visie op hedendaags idealisme te tonen. Lara Almarcergui vond een oude, vervallen hut op een volkstuinencomplex bij Weert die ze ombouwde tot openbaar café. Van het proces doet ze verslag met een serie dia's. Haar idealisme heeft een verborgen agenda, zij wil uiteindelijk een kunstwerk maken. Dat geeft het project iets halfslachtigs.

Van William Speakman is zijn installatie National Geographic intrigerend: een aparte, zelfgebouwde kamer in een van de Appel-zalen waarvan de voorkant is ingericht als een stoffige zolderkamer. Daarachter ligt een kamer als een hemel, alles licht en helder en schijnend.

Het indringendste werk is een korte film van Sagi Groner 04.11.02. Hij toon dat beeldend kunstenaars zich het best kunnen beperken tot het tonen van het onzegbare. Groner filmde drie Israelische vrienden op weg naar huis, die een kijkje gaan nemen bij een winkelcentrum waar zojuist een zelfmoordaanslag is gepleegd. Simpel maar indringend.

Idealism. In: De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u. T/m 18 augustus.

THEATER

Don Juan Voor de openluchtvoorstelling in het Amsterdamse Bos brengt vaste regisseuse Frances Sanders haar eigen versie van de Don Juan-mythe. Haar voornaamste aanpassing is dat Don Juan (Hein van der Heiden) een soort Faust is die, verleid door `De Schrijver' (Vincent Croiset), gratis alles denkt te kunnen krijgen wat een man begeert.

T/m 30 aug Openluchttheater Amsterdamse Bos, 21.30 uur. Toegang gratis, met collecte achteraf. Inl. 020-6433286 of www.bostheater.nl.

MUZIEK

Bloemenmarkt Concert

Tijdens het vijfde Openluchtconcert in de Geelvincksteeg bij de Bloemenmarkt op het Singel bij de Munt in Amsterdam speelt zaterdag 9 augustus 18 uur het Ramon Valle Trio ruim een uur latin jazz uit Cuba, onder andere van Ernesto Lecuano. de pianist Ramon Valle, die sins 1998 in Amsterdam woont en met zijn trio onlangs nog oprad op het North Sea Jazz Festival in Den Haag, is klassiek opgeleid en speelt ook nog muziek van Bach op een Steinway uit 1925.

THEATER

Van Houts en De Ket In Hard optreden geeft het duo Van Houts en De Ket gehaaide persiflages op de modieuze malligheid van deze tijd: de nationale rouwverwerking, verblijfsvergunningen, stille tochten, en een voorbeeldbrief van Amnesty aan een gevangen schrijver in de stijl van het Nationaal Dictee. De heren zijn bedreven in theaterprogramma's vol absurde logica en spannende wendingen.

1-17 aug Amsterdam, ML Kingpark. Inl (033) 465 4555 of www.deparade.nl

BEELDENDE KUNST

Stad & Land

Het Stedelijk Museum laat in de Nieuwe Kerk op de Dam zijn zogenaamde `stille' collectie zien: schilderijen en tekeningen, een enkel beeld en meubelen uit het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Het gaat om werken die in het depot huizen, van de late Romantiek tot en met de generatie van Jan Sluijters en Leo Gestel. Zwaartepunt wordt gevormd door de impressionisten Israëls en Breitner.

Stad & Land. Stedelijk Museum. Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Nog t/m 10 aug.