Vleessector beducht voor dierenactivisten

Grote slachterijen en uitsnijderijen kunnen de komende tijd te maken krijgen met `verhoogde activiteiten' van radicale dierenactivisten. De `unit terreur en bijzondere taken' van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft de vleesverwerkende sector vorige week gewaarschuwd hier alert op te zijn.

Naar aanleiding hiervan heeft de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haar leden eind vorige week een waarschuwingsbrief gestuurd. Het is de tweede keer in de geschiedenis van de organisatie dat de leden een dergelijke brief ontvangen.

Voorzitter W. van Pelt van de COV wil niet ingaan op de aard van de `verhoogde activiteiten' van de dierenactivisten. Hij hoopt met de brief te bewerkstelligen dat slachterijen en uitsnijderijen preventieve maatregelen nemen, zoals het inhuren van bewaking of het maken van een afspraak met de politie voor meer patrouilles.

Ook een woordvoerder van het KLPD wil niets zeggen over aard en tijdstip van eventuele acties, noch over de organisatie(s) die daarbij betrokken zouden kunnen zijn.

Het bekendst in dit verband is het Dierenbevrijdingsfront, de Nederlandse tak van het Animal Liberation Front. Afgelopen weekeinde vernielde het Dierenbevrijdingsfront in Groningen nog honderden posters van het Russisch Staatscircus. Dit zou volgens de actievoerders dieren mishandelen.

Vaker gaat het de dierenactivisten om het bevrijden van nertsen en kippen, zoals ook blijkt uit een overzicht op eigen websites (www.militantvegan.com, www.animalliberation.net). Ook stichten ze vaak branden en richten vernielingen aan. Zo staken ze in juni staken een pluimveeverwerkingsbedrijf in Breukelen in brand.[Vervolg VLEESSECTOR: pagina 2]

VLEESSECTOR

'Activisten laten zich inhuren'

[Vervolg van pagina 1] De `supportersgroep' van het Dierenbevrijdingsfront ontving naar aanleiding van de brand een persverklaring waarin stond: `We kunnen deze sector flink wat schade toedoen. Hit them where it hurts. Don't let the animals down.'

Twee jaar geleden troffen overgeslagen vlammen van in brand gestoken vrachtwagens varkensslachterij Dumeco in Boxtel. Deze slachterij brandde daarbij volledig af.

Voorzitter Van Pelt van de COV zei eerder deze week in het Agrarisch Dagblad te hopen dat aandacht in de media voor de preventieve maatregelen de actievoerders af zal schrikken. Volgens hem gebeurt het regelmatig dat radicale dierenactivisten zich als werknemer laten inhuren door slachterijen, om op die manier op de hoogte te raken van de bewaking van de slachterij. Van Pelt zegt in het vraaggesprek verder dat de frequentie en hardheid van acties door dierenactivisten toeneemt. ,,Lang niet alles komt in de openbaarheid.''