TUINEN & BEELDENTUINEN

Meijtuin

In de Meijtuin in Klaaswaal liggen de tuinkamers beschut achter hagen van beuk en taxus. Er zijn verschillende bloemenborders, er is een vijver- en een vlindertuin en er is een lindenlaantje. Bezoekers zijn t/m 15 sept welkom in deze tuin op elke do en za van 12-17u. Bezoekers mogen rondlopen door de tuinen en zijn verder welkom in het theehuis en het prieel of kunnen terecht bij de kwekerij voor vaste planten, eenjarigen en kuipplanten.

De Meijtuin, Oud Cromstrijensedijk westzijde, 49 Klaaswaal Inl 0186-571667.

Zomer in de Hortus

Zondag 10 aug leidt Stans van der Veen bezoekers langs haar favoriete plekken waar verhalen over te vertellen zijn. Dat zijn verhalen over planten en over de Hortus en de medewerkers die zich hun leven lang voor de tuin hebben ingezet. Zoals de heer Brugmans die in 1786 prefect van de Hortus werd en er in 1819, gezeten op een bankje in de avondzon, zijn laatste adem uitblies. Of de koffievrouwen die, in generaties van moeders en dochters, een eindeloze hoeveelheid koffie maakten (en rondbrachten) voor de `stokers' die de verwarming van de kasgebouwen verzorgden.

Zondagwandeling in de Leidse Hortus. Rapenburg 73, Leiden. Start 12u bij de entree van de tuin. Kosten €1 euro extra op de entree.

Groen op Landgoed Kernhem

Tot en met 14 aug wordt op Landgoed Kernhem in Ede de nationale Groen- en Woonmanifestatie Fleurig gehouden. Bij aquaplaza zijn waterpartijen, vijvers en watervallen te zien alsmede benodigdheden voor de vijver: pompen, vissen, planten en aquaria. Er zijn 25 kwekers aanwezig met verschillende plantencollecties en er zijn diverse modeltuinen te bekijken. Het expositieterrein van Landgoed Kernhem heeft een oppervlakte van 85.000 m2.

Fleurig, tot en met 14 aug Landgoed Kernhem, Kernemseweg 7 Ede. Dag 10-19u do en vrij 10-22u. Op zondag dicht. Entree €11 t/m 12 jr gratis.

Beelden bij Overhagen

Op kwekerij Overhagen, o.a. bekend van de Plukvelden van Overhagen, zullen tot 31 aug beelden te zien zijn van Theo Keurentjes. Theo Keurentjes (51) is een oud Velpenaar, die op dit moment in het plaatsje Westerbeek (bij Boxmeer) zijn atelier heeft. Hij maakt beelden van Belgisch hardsteen en legt een verbinding tussen natuur en cultuur.

Kwekerij Overhagen, Biljoen 6, Velp (Gld) of www.overhagen.nl of www.theokeurentjes.nl

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk liet galeriehouder Jaap Nijstad ruim tien jaar geleden een beeldentuin aanleggen. Galerie De Amsteltuin heeft een goede reputatie opgebouwd met onder meer Caius Spronken en Francesca Zijlstra. Dit jaar domineren de aluminium sculpturen van de Amerikaanse Judith Steinberg.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Geopend t/m 23 november, op di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.

Château Neercanne/Château St. GerlachIn twee Limburgse kasteeltuinen, die van Château Neercanne (Maastricht) en Château St. Gerlach (Valkenburg) wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Met werk van onder meer Art Schonk, Eddy Roos, Nic Jonk, Evert van Hemert en Jon Gardella.

Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Houtem. Dag geopend t/m 5 okt van 10-18u. Inl 043-3211702. Gratis toegang.

May Hobijn

Langs de Vecht, tussen Maarssen en Breukelen, ligt de sprookjesachtige beeldentuin van May Hobijn. De tuin, met zijn prachtige beplanting, werd in Japan uitgeroepen tot een van 's werelds top art gardens. Ook Amerikaanse en Belgische tv-ploegen kwamen er al een kijkje nemen. En de sculpturen? Daarvan staan er zo'n tweehonderd opgesteld, van dertig kunstenaars, zowel figuratief als abstract. Een omweg waard.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Inl 0346-560518. Open t/m 17 aug vr t/m zo van 12-17u. Entree €2.

Galerie Wildevuur

`Een beeldenparadijs'. Zo noemen galeriehouders Pascalle Verhees en Philip Wildevuur hun galerie-annex-beeldentuin Wildevuur in het Drentse Hooghalen. Op het sfeervolle landgoed wordt deze zomer werk van circa 20 kunstenaars tentoongesteld, onder wie Marinus Klap en Renee van Leusden.

Galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4, Hooghalen. Geopend t/m 25 aug van vr t/m zo van 12-18u en op afspraak. Toegang gratis.

De Kazerne

De beeldentuin van galerie De Kazerne ligt in Nieuweschans, een pittoresk dorp in het oosten van de provincie Groningen. De galerie is een Rijksmonument, dat begin vorige eeuw in opdracht van een legerafdeling werd gebouwd die belast was met de aanleg van militaire werken. Het authentieke cachot en de wapenkamer zijn de enige restanten uit die tijd. Buiten in de `tuin' – van begroeiing is niet echt sprake, al maken de drie fonteinen veel goed – staat werk van onder meer Caius Spronken en Francesca Zijlstra. Deze zomer wordt bovendien plaats ingeruimd voor beelden van jonge talenten.

Galerie De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans, geopend t/m 31 aug van do t/m zo van 13-17u. Er is een traplift en gehandicaptentoilet.

De Pruimengaard

In een idyllische omgeving, aan de rand van Wijk bij Duurstede, achter een rivierdijk te midden van pruimenbomen, exposeert een twintigtal bekende en minder bekende kunstenaars in beeldentuin De Pruimengaard, onder wie Theo de Haan, Wim Steins en Margriet Kusters. Het aanbod varieert van monumentale bronzen sculpturen tot fragiel glaswerk in vitrines.

Beeldentuin De Pruimengaard, Middelweg Oost 9a, Wijk bij Duurstede. Open t/m 7 sept, wo t/m zo 13-18u. Inl 0343-573410.

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw.

Voor deze zomer staan er drie tentoonstellingen op het programma: van Wijnand Zijlmans, Arja Spronken/Ine van Helfteren en Marion Visione.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. t/m 13 okt, van do t/m zo, van 13-17u. Entree €4.

Avondexcursie Eerde

Vereniging Natuurmonumenten houdt op donderdag 14 augustus om 19u een avondexcursie in de omgeving van kasteel Eerde bij Ommen. De wandeling voert over het fraaie landgoed met o.a. een parkbos en enkele monumentale boerderijen. Het kasteel kan niet worden bezichtigd.

Vertrekpunt is de parkeerplaats bij het kasteel Eerde, dat wordt aangegeven vanaf de Hammerweg, tussen Ommen en Den Ham. Aanmelden niet nodig. De excursie staat o.l.v. van een boswachter van Natuurmonumenten.

Deelname: leden Natuurmonumenten gratis. €2,25 voor niet-leden. T/m 12 jaar € 0,45.