Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de Australische soldaten die op de Solomoneilanden proberen een einde te maken aan de al vijf jaar durende anarchie. Het is de grootste troepenmacht die actief is in de Stille Oceaan sinds de Tweede Wereldoorlog. Ned.2, 18.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor een middel tegen vetzucht dat in een cactus zit en de eetlust voor twintig uur stopzet. Een Brits bedrijf heeft het patent, maar een Afrikaanse stam heeft het ontdekt. De vraag is nu of de Afrikaanse stam moet meedelen in eventuele miljoenenwinsten. Ned.1, 20.30-21.57u.

Nova. Reportage over een nieuw soort atoomwapens dat tot ver in de grond kan doordringen en aandacht voor Nederlandse wijnboeren die blij zijn met de aanhoudende hitte. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Malle Appie. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.35-22.42u.

Artsen van de 21ste eeuw. Eerste aflevering van een serie portretten van vooraanstaande medici die een voorbeeld vormen voor anderen. Vanavond de Franse oogspecialist Christian Corbé die zich al meer dan 25 jaar bezighoudt met het gezichtsvermogen van piloten en astronauten. Ned.2, 23.30-0.03u.

A force more powerful. Slot van een drieluik over geweldloos verzet. We zien hoe de Denen in de Tweede Wereldoorlog succesvol weerstand boden tegen de Duitsers, zonder grootschalig geweld. Én hoe de Chileense dictator Pinochet uiteindelijk het onderspit moest delven tegen vreedzame demonstranten. Ned.1, 23.15-0.10u.

Vergezicht: Van het westelijk front een epidemie. Over hoe een onschuldig griepje kan veranderen in een dodelijk virus. In 1918 had de Spaanse griep de wereld in haar greep en stierven er ruim 10 miljoen mensen aan. Virologen waarschuwen dat nieuwe epidemieën kunnen losbreken zonder er een medicijn tegen hebben. Gezien de recente sars-geschiedenis niet ten onrechte. Ned.3, 23.07-0.02u.

FILM

.The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982, Australië). Journalistieke en amoureuze dilemma's van een buitenstaander in Indonesië, aan de vooravond van de generaalscoup van 1965. Jonge Australische journalist (Mel Gibson) scharrelt met Britse ambassademedewerkster (Sigourney Weaver) en verkrijgt via haar de primeur over Chinese wapenleveranties aan de communisten. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Forever Young (Steve Miner, 1992, VS). Onwaarschijnlijk verhaal rond een testpiloot (Mel Gibson) die zijn geliefde verliest, vervolgens wordt ingevroren en vijftig jaar later ontdooit, concentreert zich op de verhouding tussen immer aardige Gibson, moeder Jamie Lee Curtis en haar zoontje Elijah Wood. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

.Schatjes! (Ruud van Hemert, 1984, Nederland). De zoon van Willy hanteerde het Amerikaanse idioom van de black comedy in zijn succesrijke speelfilmdebuut over de generatiekloof. Kinderen verklaren de oorlog aan hun belachelijke ouders Peter Faber en Geert de Jong. V8, 20.30-22.30u.

Fail Safe (Stephen Frears, 2000, VS). Richard Dreyfuss, George Clooney en Harvey Keitel in een live op tv uitgezonden remake van Fail-Safe (Sidney Lumet, 1964) waarin een Amerikaans vliegtuig ten tijde van de Koude Oorlog per ongeluk de opdracht krijgt een bom op Moskou te gooien. Regisseur Frears maakte eerder Dangerous Liaisons, The Snapper en High Fidelity. Net5, 22.25-0.05u.

Bob (Frank Jan Kat, 2002, Ned.). Korte zwarte filmkomedie over zonderling Bob. Een puppy verandert zijn leven. Een film met nauwelijks dialoog en o.a. Wilfried de Jong, Loes Vos en Marouschka Lieshout. Ned.3, 22.50-23.07u.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997, VS). Eerste productie van Spielbergs Hollywoodstudio DreamWorks voldoet aan alle eisen van een dure actiefilm en tracht tegelijkertijd genuanceerd recht te doen aan de gecompliceerde politieke en sociale werkelijkheid van Oost-Europa na de Koude Oorlog. Scheikundige Nicole Kidman en hoge militair George Clooney moeten verhinderen dat een Rus kernwapens verkoopt aan Iran en Bosnië. BBC1, 23.35-1.30u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van beeldend kunstenaar Bart Julius Peters in Amsterdam een ontmoeting met oud-hoogleraar geschiedenis dr. Isaac Lipschits, die al sinds 1999 werkt aan het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap. Hij wil alle 104.000 tijdens de oorlog vermoorde uit Nederland afkomstige joden een gezicht geven. In het tweede uur digitale elektronica uit Parijs en een historisch geluid uit het archief. 747AM, 22.00-24.00u.