Schwarzenegger kandidaat voor gouverneurschap

De Amerikaanse filmacteur Arnold Schwarzenegger heeft zich kandidaat gesteld voor het gouverneurschap van de staat Californië. Schwarzenegger, wiens kandidatuur al weken werd verwacht, maakte dat gisteren op televisie bekend in de `Tonight Show' van Jay Leno.

De 56-jarige Schwarzenegger, bekend van de actiefilms Terminator, waarvan onlangs het derde deel uitkwam, stelt zich kandidaat namens de Republikeinen. ,,Ik ben een Republikein, maar ik stel me kandidaat als Californiër. Ik heb daarvoor de energie, de intelligentie en de kennis'', aldus de in Oostenrijk geboren Schwarzenegger, die in 1983 de Amerikaanse nationaliteit kreeg. Hij zei tegen Leno dat zijn boodschap aan politici was: ,,Doe je werk en doe het goed, anders lig je eruit en dan is het hasta la vista, baby'' – een citaat uit een van de Teminator-films.

De vervroegde verkiezingen in Californië, op 7 oktober, zijn afgedwongen door de bevolking. Volgens een wet uit 1911 moet een zogeheten `recall' worden gehouden als voorstanders daarvan voldoende handtekeningen verzamelen – ten minste 12 procent van het aantal bij de laatste verkiezingen uitgebrachte stemmen (in dit geval 900.000). Nooit eerder is het kiezers gelukt om op deze manier herverkiezingen af te dwingen.

De voorstanders hopen met vervroegde verkiezingen de Democratische gouverneur Gray Davis te kunnen wegsturen, die afgelopen november nog werd herkozen maar intussen sterk aan populariteit heeft verloren. Davis wordt verantwoordelijk gehouden voor de economische problemen in Californië, ooit de snelst groeiende economie van de Verenigde Staten. Inmiddels kampt de staat met een tekort van 38 miljard dollar. Davis is een rechtszaak begonnen om de verkiezingen uit te stellen tot maart volgend jaar.

Tegenstanders van een nieuwe stembusgang wijzen er op dat de kosten ervan 67 miljoen dollar bedragen, geld dat in hun ogen beter kan worden besteed ,,aan onze scholen en onze kinderen''. Bovendien zijn er inmiddels zoveel kandidaten dat ze vrezen dat ,,een kleine groep kiezers de toekomst van Californië bepaalt''.

Behalve tegen Gray Davis, moet Schwarzenegger het onder anderen opnemen tegen Larry Flynt, uitgever van het pornoblad Hustler, en Angelyne, door de Los Angeles Times afgeschilderd als `billboard celebrity'. De Democratische senator Dianne Feinstein, een van de populairste politici in Californië, heeft zich teruggetrokken. Volgens haar gaan de verkiezingen ,,steeds meer lijken op een carnaval''.