REGIO

AMSTELVEEN

Cobrakunst

In het Cobra Museum vindt een grote overzichtstentoonstelling plaats van de in Frankrijk woonachtige, in België geboren Cobrakunstenaar Reinhoud d'Haese (1928). Te zien zijn vroege en recente beelden van fantastische wezens die overwegend zijn uitgevoerd in koper en keramiek. Ook toont de kunstenaar, die zich sinds 1960 Reinhoud noemt, zijn nieuwe glassculpturen en een keuze uit het etswerk. De tentoonstelling omvat ruim 150 werken. In de maand augustus wordt er tussen de beelden voorgelezen aan kinderen. Aanmelding via tel. 020 6414126 of www.bibliotheek-amstelveen.nl

Reinhoud. 50 jaar beelden. T/m 21 sept in het Cobra Museum, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u.Voorkeur Regio

ALKMAAR

ZomerconcertVoorkeur Regio

In de Remonstrantse kerk vinden t/m 23 aug Zomerconcerten plaats met optredens van jong internationaal talent. Op het programma staat kamermuziek en de bijna dagelijks gegeven concerten beginnen om 15u. Inl 072-5821300 en info@hollandmusicsessions.com. Res www.hollandmusicsessions.com

ANNA PALOWNA

Theater

Op het Noord-Hollandse festival De Karavaan is Pioniers gezocht te zien, locatietheater van het Monsterverbond; je reinste Vinex-slapstick, met drie stadse echtparen die hun pas gebouwde droomhuizen op de kale zandvlakte `Geiteneiland' willen betrekken. Ze willen buiten wonen, maar ze zijn puur in paniek met de natuur op loopafstand. De bewoners graven zich in.

T/m 9 aug Anna Palowna, naast Sporthal Veerburg, Sportlaan 2, 16u en 21u30. Inl. 023-553 1484 of www.karavaan.nl

APELDOORN

Openlucht Filmfestival

Van donderdag 14 t/m zaterdag 23 augustus wordt het 12de Openlucht Filmfestival in Park Berg & Bos Apeldoorn gehouden. Het filmdoek is met 12x20 meter het grootste uit Nederland en biedt iedere bezoeker beeld en geluid van bioscoopkwaliteit. Tevens zijn er mogelijkheden om op het festivalterrein iets te drinken en te eten te kopen. Er zijn 2.500 bioscoopplaatsen op een open plek midden in het bos waar onder andere The Lord of the Rings, Harry Potter, De Tweeling en James Bond worden vertoond. Nieuw is dit jaar de mogelijkheid om voorafgaand aan de filmavond tegen betaling in een filmtent deel te nemen aan een dinerbuffet. Tevens zijn er mogelijkheden om op het festivalterrein iets te drinken en te eten te kopen. Het festival wordt afgesloten met een traditionele voorpremière af.

Filmfestival 14 t/m 23 aug in Natuurpark Berg & Bos, J.C. Wilslaan 21.

Start films 21u30. Entree €8.

Start diner 19u30 (€25 film + diner). Inl Apeldoorn, www.parkbergenbos.nl of www.openluchtfilmfestival.nl

BERGEN NH

Zomerconcert

In de Ruïnekerk vinden t/m 23 aug Zomerconcerten plaats met optredens van jong internationaal talent. Op het programma staat kamermuziek en de bijna dagelijks gegeven concerten beginnen om 20u30. Inl 072-5821300 en info@hollandmusicsessions.com of www.hollandmusicsessions.com

BLOEMENDAAL

Openluchttheater

Gedurende de hele zomer biedt het Openluchttheater van Bloemendaal, een van de oudste van het land, een keur aan voorstellingen. Zondag 10 augustus treedt het Haarlemse muziekkorps Cascade op met een programma bestaande uit jazz, blues en soul. Aanvang 12u. Op 12 augustus is er de film Howard's End (1992) te zien naar de gelijknmaige roman van E.M. Forster. In de regie van James Ivory vervullen Anthony Hopkins, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitterende rollen in dit Engelse zeden- en societydrama. Aanvang. 21u30u. Op woensdag 13 augustus speelt de familievoorstelling Trollen in de open lucht. Dit stuk gaat over dieren die iets willen maar het niet kunnen. Zo is er een varkentje met een krulstaart dat wil dansen, een oester is verliefd op een waterprinses maar de oester kan niet spreken en de emoe wil leren vliegen. Aanvang 14u30.

Kaartverkoop: Stadsschouwburg, Wilsonplein, Haarlem. Tel 023-5121212.

HAARLEM

Theo Baart

In het werk van de fotograaf Theo Baart staat de verstedelijking van het platteland centraal. Op zijn tentoonstelling Periferie in De Hallen gaat zijn aandacht vooral uit naar de rafelranden van de stad, waar zich in hoog tempo ingrijpende ontwikkelingen voordoen. Terwijl de historische stadscentra beschermd worden, maakt het agrarisch landschap plaats voor supermarkten, autohandelaren, tuincentra en fast-foodketens. Voor deze tentoonstelling maakte Baart foto's in Hiroshima, Parijs en in het gebied tussen Overveen en Haarlem.

Periferie, foto's van Theo Baart. T/m 17 aug in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u.

VOLENDAM

Orgeltocht

Volendam is het reisdoel van de vijfde orgeltocht in de serie van zes deze zomer in Noord-Holland. Zaterdag 9 augustus voert deze tocht van Kwadijk naar het palingdorp aan het IJsselmeer waar twee historische kerken met waardevolle orgels worden bezocht. Organist Willem Poot brengt werken van Bastiaans, Worp, Brachthuizer en Derx ten gehore en besluit hier met 3 aria's uit de opera Der Freischütz van Carl Maria von Weber, geschikt gemaakt voor orgelbespeling.

Deelname €10/ (incl programma, excl lunch). Res niet nodig. Kerkbezichtiging, orgelspel en een (fiets) route door het landschap maken deel uit van deze tocht. Start in de Hervormde Kerk (gemeenschapscentrum) van Kwadijk.