Reed Elsevier handhaaft prognose ondanks daling

Uitgever Reed Elsevier houdt vast aan zijn prognose ondanks een omzet- en winstdaling over het afgelopen halfjaar. Het Brits-Nederlandse concern blijft voor dit jaar rekenen op een winstgroei met dubbele cijfers.

Dit heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Reed Elsevier, de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld en bekend van onder meer The Lancet en de databank LexisNexis, zag de winst voor belasting de voorbije zes maanden dalen naar 596 miljoen euro, 7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet zakte met bijna 14 procent tot 3,4 miljard euro. De daling van de omzet is voor een belangrijk deel te wijten aan de verzwakte dollar ten opzichte van de euro. De koers van het fonds steeg vanochtend ruim 2 procent.

De uitgever heeft over de hele linie de resultaten zien dalen. Volgens bestuursvoorzitter C. Davis is het eerste halfjaar echter weinig representatief voor de cijfers van het hele jaar. In het tweede halfjaar komt er volgens de uitgever extra omzet binnen van de educatieve activiteiten (schoolboeken) en de wetenschappelijke tijdschriften.

Circa 65 procent van de omzet van Reed Elsevier was vorig jaar afkomstig uit de Verenigde Staten. Davis zegt in dat land nauwelijks economisch herstel te zien en deze dit jaar niet meer te verwachten.

De uitgever heeft de kosten het afgelopen halfjaar verder teruggebracht. Maar volgens Davis is daarvan nu het einde in zicht. ,,De afgelopen drie jaar is 500 miljoen euro aan kosten bespaard. We zijn nu slank en flexibel genoeg.'' Davis weigert aan te geven hoeveel mensen er minder bij het concern werken ten opzichte van een halfjaar geleden.

De divisie met de grootste omzet- en resultaatdaling is educatie. Dit onderdeel, ontstaan na de overname van het Amerikaanse Harcourt in 2001, zag de omzet met 22 procent dalen tot 565 miljoen euro. Het operationele resultaat zakte zelfs met 32 procent naar 42 miljoen euro. Davis zegt zich geen zorgen te maken over deze cijfers, omdat pas dit halfjaar de omzet komt binnenstromen.

Reed Elsevier zegt nog geen opvolger te hebben gevonden voor de zojuist vertrokken bestuurder D. Haank, die de wetenschappelijke divisie leidde. Haank vertrok anderhalve maand geleden onverwacht om de nieuwe concurrent Springer te gaan besturen. Dit bedrijf, ontstaan uit de wetenschappelijke delen van Wolters Kluwer en het Duitse Bertelsmann, vormt nu een aartsrivaal voor Reed Elsevier. ,,We zoeken zowel intern als extern'', zegt Davis. De bestuursvoorzitter wil niet aangeven wanneer de benoeming rond moet zijn. De wetenschappelijke divisie is het meest winstgevende onderdeel van de uitgeverij. Davis zelf leidt nu het bedrijfsonderdeel.