Politiekogel doodt man in Amsterdam

In een horecagelegenheid aan het Mercatorplein in Amsterdam is gisteravond een 33-jarige man door een politieman doodgeschoten.

Volgens een politiewoordvoerder werden twee politiemannen in het etablissement aangevallen door een man met een mes. Nadat de man het bevel het mes neer te gooien had genegeerd, zou een agent het dodelijke schot hebben gelost. Hij overleed ter plaatse. Na dit incident moest de politie optreden tegen toegestroomde omstanders. Er werden twee arrestaties verricht.

Volgens de politie is er echter na het incident geen sprake geweest van rellen of onlusten van enige omvang. ,,Er zijn twee aanhoudingen verricht wegens openlijke geweldpleging'', zegt een politiewoordvoerder. Volgens hem ging het slechts ,,om een paar mensen die wat overstuur waren''.

Getuigen zeggen daarentegen dat er na het schietincident wel degelijk sprake is geweest van een de politie vijandig gezind publiek. Een bovenbuurman zegt dat hij ,,onrust'' hoorde, maar omdat ,,er wel vaker iets op het plein gaande is'', ging hij niet meteen kijken. In korte tijd, vertelt hij, stroomde het plein vol met ,,Turkse en Marokkaanse mannen''.

De bovenbuurman spreekt van ,,honderden'' die rond de politiewagens stonden en de dreigende sfeer die snel ontstond. ,,Ze waren duidelijk tegen de politie''. Die was er volgens hem aanvankelijk met vier auto`s, twee motoren en de hondenbrigade. ,,Nadat het lijk was weggehaald begonnen omstanders met stenen te gooien'', zegt hij.

Volgens hem waren het vooral 15 à 16-jarige Marokkanen die zich hieraan schuldig maakten. ,,Binnen tien minuten na de eerste stenen stonden er twintig politiewagens. Ik heb gezien dat ze groepjes jongens achterna gingen en dat het hele plein werd ontruimd.'' De onlusten zouden tot middernacht hebben voortgeduurd. Na een stortbui keerde de rust weer.

De eetgelegenheid waar het incident plaatsvond, is Warung Swietie. Op halshoogte zit een kogelgat in de etalageruit. Glasscherven liggen op de grond. De 0 van het netnummer dat op de ruit is geschilderd is doorboord. Volgens een man in de nabij gelegen wassalon is het terras voor het eethuisje een hangplek voor Surinaamse en Antilliaanse jongeren. ,,Ze drinken daar en roken joints, maar er zijn voor zover ik weet geen vechtpartijen. Ik sluit om zes uur. Van de buren hoor ik dat er 's avonds wel eens overlast is''.

Een Surinaamse omstander: ,,Het verhaal gaat dat het slachtoffer ruzie kreeg met andere Marokkanen binnen. Hij zou toen thuis een mes hebben gehaald. De eigenaresse had inmiddels de politie gebeld en in de tussentijd hadden die andere Marokkanen de kuierlatten genomen. Toen de man met zijn mes binnenkwam was de politie ter plekke. Ja, en die zijn gerechtigd wapens te dragen en te gebruiken. Ze zeggen nu dat het slachtoffer bewust is doodgeschoten, maar ik houd het er op dat het een ongeluk was.''

In juli 1999 kwam het Mercatorplein in de publiciteit wegens rellen. Toen brak bij een festival op het plein een massale vechtpartij uit tussen de politie en honderden jongeren.

    • Hans Moll