Opta en KPN botsen opnieuw

Telecomconcern KPN en toezichthouder Opta hebben opnieuw een aanvaring. KPN mag consumenten voortaan geen kortingen meer bieden op het telefoonverkeer. De bestaande kortingen, zoals de zogeheten voordeelnummers, mogen daarentegen van de Opta blijven bestaan. KPN vindt de maatregelen van de toezichthouder teleurstellend en overweegt opnieuw naar de rechter te stappen om de beslissing aan te vechten.

Anderhalve week geleden botsten KPN en Opta ook al met elkaar over de verlaging van de tarieven voor het gebruik van het KPN-netwerk door concurrenten. Opta schrijft een lager tarief voor dan KPN wil. Het telecomconcern heeft nu via de rechter geëist dat de Opta inzicht geeft in de rekenmodellen van de toezichthouder.

KPN zegt in een reactie dat de consument de dupe is van het jongste Opta-besluit. Zo had het concern plannen om consumenten tegen een vast bedrag onbeperkt te laten bellen. Verder werkte het bedrijf een idee uit om goedkoper te bellen naar gezinsleden met een mobiele telefoon. ,,Nieuwe varianten'' op goedkoop bellen zijn volgens KPN nu uitgesloten.

Opta heeft zich bij het besluit onder meer laten leiden door een ronde te maken langs concurrerende belbedrijven. Volgens de Opta zouden deze rivalen uit de markt stappen als KPN mag doorgaan met het aanbieden van kortingen. KPN vindt het logisch dat de concurrenten op deze manier reageren. ,,Deze gang van zaken is zeer teleurstellend en onaanvaardbaar'', schrijft het bedrijf in een verklaring.

Verder beroept KPN zich op telecomtoezichthouders in Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Daar zou de voormalige telecommonopolist met instemming van deze toezichthouders ,,al lang'' voordelen bieden aan consumenten.

Opta zegt dat bij haar besluitvorming de komende veranderingen in de telecomwetgeving zwaar hebben gewogen. Volgens de toezichthouder is nu nog niet duidelijk hoe toekomstige tariefregulering uitpakt. Eind van deze maand debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe wetgeving.

Naast de overweging om naar de rechter te stappen denkt KPN ook aan het nemen van ,,initiatieven'' richting het ministerie van Economische Zaken. Dit departement kan de Opta niet beïnvloeden maar is volgens KPN ,,beleidsmatig verantwoordelijk voor het effect''.