OM NAAR UIT KIJKEN

MUZIEK

Dag van Romantische Muziek

De Dag van de Romantische Muziek, een van de gratis te bezoeken Rotterdamse Zomerfestivals, valt dit jaar op 10 augustus, bij zeer slecht weer op 17 augustus. In het Park ten oosten van de Euromast zijn er vanaf 12 uur veertig concerten met kamermuziek van oa Saint-Saëns, Schumann en Mendelssohn, terwijl het publiek kan picknicken en in de Engelse theetuin kan genieten van taartjes, oesters en champagne.

Dag van Romantische Muziek. 10 augustus in het park bij de euromast. Om 21u30 begint het maanlichtconcert.

THEATER

Wolperding

Na het succes van de verfilming van Under Milk Wood in het Filmmuseum in Amsterdam, met onder andere Liz Taylor en Richard Burton, brengt het gezelschap De Wetten van Kepler uit `s-Hertogenbosch het hoorspel Wolperding. Tekstschrijver Herman van de Wijdeven laat zich door Under Milk Wood inspireren. Het stuk speelt zich, net als het grote voorbeeld, af op een zwoele avond en nacht in het fictieve, Brabantse dorp Leenham. Een `Wolperding' is de benaming uit de Germaanse mythologie voor een dier dat uit verschillende onderdelen bestaat; dus de veren van een gans, de poten van een varken, de snavel van een kip. Kinderen moesten het dier in het donkere bos gaan zoeken. Het belooft een geheimzinnige voorstelling te worden met veel muziek.

Wolperding. Festival Boulevard, Den Bosch. Première 9/8. Inl 073-6137671 of www.festivalboulevard.nl

BEELDENDE KUNST

Groene Hartdagen

Ter gelegenheid van de Groene Hartdagen, die 6 t/m 9 augustus plaatsvinden in Gouda, worden in de Agnietenkapel twee kunstprojecten georganiseerd. Vergezicht dichtbij bestaat uit een serie foto's van Wijnanda Deroo die ze heeft genomen van werkzame boeren in de Krimpenerwaard. Ook de Rotterdamse fotograaf Maarten Laupman, die al eerder de Krimpenerwaard in beeld bracht, richt zich op aspecten van het boerenleven. Zijn project Over leven op de boerderij bestaat uit foto's van cultuurhistorisch interessante boerderijen.

Groene Hartdagen. 6 t/m 9 aug in de Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, Dagelijks 10-17u.

FILM

Openluchtvoorstellingen

Het Filmmuseum in Amsterdam vertoont wekelijks 's avonds op het terras van het Vondelparkpaviljoen een film. Op 8 augustus is Cops vs thugs van Kinji Fukasaku te zien. De films beginnen om 22 uur. Onder het motto Zomerplaza vertoont filmtheater Plaza Futura in Eindhoven de hele zomer films in de openlucht. De vertoningen beginnen `zodra het donker wordt'. Op 8 augustus aanstaande zal Y tu mamá también van Alfonso Cuarón worden vertoond en op 12 augustus Il postino van Michael Radford.

DANS

LaMelis

Helma Melis heet de Tilburgse choreografe en eigenlijk ís zij haar groep LaMelis. Ze ontwerpt de dans, de kostuums en de decors en ze engageert de dansers die het best in haar plannen passen.

Voor LaMelis goes plastificatie creëerde ze een paradijs in roze en grasgroen plastic met een plastic hond, plastic bloem en plastic hommels. Ze vond twee atletische dansers met humor en uithoudingsvermogen en stak ze eerst in een het hele lichaam bedekkende nylon `huid' en vervolgens in een roze baljurk (zij) en een even zoetelijk disco-pak (hij).

Die dansers zijn Rikke Baewert en Jaakko Toivonen en Helma Melis laat ze rond buitelen in wat ze een `Teletubbie-tuin' noemt. Ideale stellen zetten ze neer, van Barbie en Ken via Fred en Ginger tot Broertje en Zusje. Zo blij, zo suikerspin, zo helemaal Grease. Dat moet wel leiden tot agressie.

Den Bosch, Festival Boulevard, Theater Bis.

15 en 16 aug. 20u30 en 22u30u; 17 aug. 16u en 20u30. Inl 073 6137671.

Nijmegen, Armada Festival, 20 en 21 augustus. Inl 024-3243780

Voor de voorstellingen in september (in Tilburg, Eindhoven en opnieuw Den Bosch) zie www.lamelis.nl