McKevitt veroordeeld

Michael McKevitt is gisteren door een Ierse rechtbank schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij kan daarvoor tot levenslang worden veroordeeld. Het is voor het eerst dat rechters in de Ierse Republiek zo'n veroordeling uitspreken.

De rechtbank acht het bewezen dat McKevitt een van de leiders is van de Real IRA, een splintergroepering van het het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). In tegenstelling tot de IRA heeft de Real IRA het geweld nooit afgezworen. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag in het Noord-Ierse Omagh in augustus 1998, waarbij 29 mensen om het leven kwamen.

De rechtszaak tegen McKevitt is omstreden omdat de kroongetuige, David Rupert, een infiltrant was, die werkte voor de Amerikaanse FBI. Volgens McKevitts advocaten is Rupert, een vroegere vrachtwagenchauffeur die in opdracht van de FBI in een verlaten dorpje bij de Ierse grens een café begon, volstrekt onbetrouwbaar. Hij zou een crimineel zijn die voor geld tot alles bereid is. Volgens zijn advocaten zal McKevitt in beroep gaan tegen het vonnis en het mogelijk voorleggen aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

McKevitt, getrouwd met de zus van Bobby Sands, die zich in 1981 doodhongerde in een Noord-Ierse gevangenis, zou in 1997 uit de IRA zijn gestapt uit onvrede over het door die organisatie uitgeroepen bestand in de aanloop naar het vredesakkoord van 1998.