Love

Het lijkt een trend te worden: klassieke rockartiesten die een heel album live op de planken brengen.

Na Pink Floyd met Dark Side Of The Moon en Pet Sounds door Beach Boys-voorman Brian Wilson kwam Arthur Lee vorig jaar, onder andere in Utrecht en Amsterdam, met de live-uitvoering van het standaardalbum Forever Changes van zijn groep Love. Na 35 jaar bleek het album uit 1968 nog niets aan muzikale rijkdom te hebben verloren.

Arhur Lee (toen 57) oogde bij die concerten in ons land nog jeugdig: waar een gevangenisstraf al niet goed voor is! Lee bracht enkele jaren in de gevangenis door na een veroordeling wegens wapenbezit. Later werd het proces herzien en werd hij vrijgesproken.

Als enig groepslid uit de oorspronkelijke bezetting speelde hij met een jonge, gretige band en een orkest dat recht deed aan de breed uitwaaierende strijkers- en blazersarrangementen van het origineel.

Forever Changes staat op grote hoogte als een ambitieuze proeve van bevlogen folkrock uit het psychedelische tijdperk.

In de Londense Royal Festival Hall, waar de nieuwe cd-versie The Forever Changes Concert werd opgenomen, gaf de nog altijd prachtig helder en soulvol zingende Arthur Lee een nieuwe levendigheid aan de overbekende nummers, met name Andmoreagain en de orkestrale tour de force You set the scene.

Deze definitieve live-uitvoering is een interessante voetnoot bij het oorspronkelijke album, dat onvervangbaar blijft als een van de beste popalbums aller tijden. Zelfs de kleurige hoes is een klassieker, die op The Forever Changes Concert een fraaie reprise krijgt.

Love: The Forever Changes Concert (Snapper Music/distr. Bertus)

    • Jan Vollaard