Liberia wil annulering aanklacht tegen Taylor

De Liberiaanse regering heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om de aanklacht tegen president Charles Taylor die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden ongeldig te verklaren.

Aan het eind van de ochtend werd bekend dat Taylor 's middags in het parlement niet zijn aftreden zou bekendmaken, zoals eerder was aangekondigd. Na zijn aftreden dat voorzien was voor maandag, zou hij naar Nigeria vertrekken dat hem politiek asiel aangeboden heeft.

Sinds 7 maart loopt er een internationaal arrestatiebevel tegen Taylor. Het VN-tribunaal in Sierra Leone beschuldigt de president van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid omdat hij de rebellenbeweging RUF in buurland Sierra Leone heeft gesteund. Maar volgens de advocaten van het Liberiaanse staatshoofd, onder wie de Nederlandse jurist Michail Wladimiroff, is die aanklacht ongeldig. Een rechterlijke instantie in het ene land zou geen gezag kunnen laten gelden in een ander land. De aanklacht zou de eer en reputatie van de president ondermijnen.

Jacques Klein, de VN-afgevaardigde voor Liberia, riep Taylor gisteren op het Nigeriaanse asielaanbod te aanvaarden voordat hij wordt gearresteerd. Dat deed hij in New York tijdens een oproep van de VN voor 69 miljoen dollar aan noodhulp aan Liberia. Volgens Klein verkeert Liberia ,,in een acute humanitaire crisis'' waarvan de volledige omvang niet eens duidelijk is omdat zeventig procent van het land niet toegankelijk is.

Verschillende Afrikaanse regeringsleiders hebben al laten weten dat ze volgende week maandag de geplande machtsoverdracht van Taylor in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia willen bijwonen, zoals de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en zijn Ghanese collega John Kufuor. Taylor heeft geëist dat zijn afscheid met veel ceremonie en vlagvertoon gepaard zou gaan. ,,Een gekozen president kan niet haastig door de achterdeur verdwijnen'', verklaarde een van zijn naaste medewerkers, minister van Defensie Daniel Chea.

Leden van de West-Afrikaanse vredesmacht zullen zich waarschijnlijk vandaag voor het eerst in de hoofdstad Monrovia laten zien, kondigde de Nigeriaanse commandant brigade-generaal Festus Okonkwo gisteren aan. De eerste 200 man die maandag in Liberia aankwamen, hadden de opdracht om het internationaal vliegveld veilig te stellen, op 45 km afstand van Monrovia. Inmiddels is de troepenmacht uitgegroeid tot bijna 500 man. Zeven Amerikaanse militairen arriveerden gisteren in de hoofdstad om vast te stellen hoe ze de vredesmacht logistiek kunnen helpen. Voor de kust van Liberia liggen drie Amerikaanse marineschepen met groot materieel.

In Monrovia wordt sinds maandag niet meer gevochten tussen regeringstroepen en rebellen. In de tweede havenstad Buchanan gaat de strijd overminderd door.