IJslanders heropenen de jacht op walvissen

IJsland hervat deze maand de walvisvangst. Het IJslandse ministerie van Visserij kondigde gisteren aan dat in augustus en september 38 dwergvinvissen gevangen zullen worden voor wetenschappelijke doeleinden.

Daarmee komt een einde aan het in 1989 onder internationale druk afgekondigde moratorium op walvisvangst. In de komende twee jaar zal IJsland in totaal 100 dwergvinvissen, 100 gewone vinvissen en 50 noordse vinvissen vangen.

,,Walvissen zijn grote dieren die veel vis eten. Maar we weten niet precies welke invloed zij hebben op de visvoorraad in IJsland. We hebben meer gegevens nodig'', zegt Stefan Asmundsson, de IJslandse afgevaardigde in de Internationale Walviscommissie (IWC).

Buitenlandse regeringen en milieuorganisaties hebben kritiek op het besluit. Volgens de Britse minister voor Visserij, Ben Bradshaw, zijn er geen wetenschappelijke argumenten voor de walvisvangst. ,,De bewering dat gegevens nodig zijn over de hoeveelheid vis die walvissen eten, is ongegrond'', aldus Bradshaw. Ook Della Green van het IFAW, een internationale organisatie voor dierenwelzijn, zegt dat er ,,absoluut geen wetenschappelijke redenen kunnen bestaan om deze dieren te doden''.

Japan, samen met Noorwegen het enige land dat nog walvissen vangt, is positief over het IJslandse besluit. Japan doodt jaarlijks honderden walvissen voor wetenschappelijk onderzoek, maar critici beweren dat de walvissen uitsluitend voor consumptie worden gevangen. Commerciële walvisvangst is verboden, maar landen hoeven geen toestemming te vragen aan de IWC als het gaat om vangsten voor wetenschappelijke doeleinden. Toen IJsland dat deze zomer deed, stemde een meerderheid van de IWC tegen. In het oorspronkelijke voorstel wilde IJsland overigens veel meer walvissen vangen. Volgens de regering is het besluit om zich voorlopig te beperken tot 38 dwergvinvissen een bewijs dat IJsland bereid is tot compromissen.

Driekwart van de IJslanders is voorstander van walvisvangst. De toeristische sector vreest echter dat buitenlanders IJsland en de visproducten van het land zullen boycotten. Bovendien zijn volgens reisorganisaties levende walvissen voor IJsland waardevoller dan dode. Toeristen hebben er veel geld voor over om walvissen te zien zwemmen.