Hitte en branden in Europa eisen zeker 37 levens

De aanhoudende hitte en droogte in grote delen van Europa eist steeds meer levens. De autoriteiten in verschillende landen brengen in totaal 37 doden in verband met het uitzonderlijk warme weer en met bosbranden. De meeste slachtoffers zijn gevallen in Spanje (15) en Portugal (14). In Engeland verdronken gisteren twee jongens van 17 die zwemmend verkoeling zochten.

In zes landen woeden bosbranden: Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Portugal en Spanje. Bijna alle bosbranden in Portugal en ook in Spanje zijn intussen nagenoeg onder controle. Ook de brand die sinds zondagavond woedt ten zuiden van de Gorges du Tarn in Zuid-Frankrijk lijkt onder controle. Alle kampeerders uit het gebied zijn geëvacueerd en de veroorzaker van het vuur, een man die achteloos een sigarettenpeuk weggooide, is aangehouden. Van het Italiaanse eiland Elba werden wegens bosbranden enkele tientallen mensen geëvacueerd.

De Portugese politie heeft 26 mensen opgepakt die worden verdacht van het aansteken van branden, die inmiddels meer dan 50.000 hectare bos hebben vernietigd. Onder de arrestanten bevindt zich volgens de politie een voormalig brandweerman. De regering heeft hulp van de NAVO gevraagd, maar de kans dat het verzoek wordt ingewilligd is klein.

Als gevolg van de droogte is het waterpeil van de Donau zo gedaald dat wrakken van Duitse oorlogsschepen uit de Tweede Wereldoorlog boven het wateroppervlak uitsteken. Bij Prahovo, ten oosten van Belgrado, verschijnen de wrakken van diverse schepen van de Duitse Zwarte Zee-vloot die zestig jaar geleden tot zinken werden gebracht. In de Donau staat nu drie meter water, minder dan ooit sinds men in 1888 begon het peil te meten. Vijftien meter is normaal.

Op tal van plaatsen in Europa werden gisteren warmterecords gebroken. In Londen, waar het oude record op 35,0 graden Celsius stond, reikte het kwik tot 35,4 graden. In Zwitserland, waar het nooit warmer was dan 39 graden, werd 40,3 graden gemeten (bij Möhlin, nabij Bazel). Meteorologen houden er serieus rekening mee dat vandaag het Belgische hitterecord van 38,8 graden uit 1947 sneuvelt.