GROOT-BRITTANNIË

Titanic

Het is onwaarschijnlijk dat het wrak van de Titanic ooit geborgen zal worden. Met de film over de Titanic werd de honger van het publiek naar de verhalen over de luxe cruiser groter. Het Science Museum denkt die honger enigszins te stillen met de mega-expositie `Titanic the Artefact Exhibition'. Meer dan 200 originele, uit het wrak opgedoken objecten, zijn er te zien, waaronder een deel van de boeg en de scheepsbel. Films, video's, foto's en verhalen van overlevenden vertellen over het leven aan boord en over hoe dat eindigde. De levensgrote hutten en de scheepsbrug doen toch even denken dat je echt aan boord bent.

Titanic the Artefact Exhibition t/m 28 sept in de Science Museum, London, SW7. Dagelijks 10-18u. 0870 870 4868 & www.sciencemusem.org.uk

Brick Lane

Is voor de Britten de Indiase curry nog wel een buitenlands gerecht? Het lijkt er niet erg op getuige de schappen van de supermarkt waar de potten Jalfrezi, Balti en Tikka Masala hoog staan opgestapeld. En dan de hoeveelheden curry houses, take aways en trendy Indiase restaurants die overal te vinden zijn. Wie in Londen voor deftig gaat, zit goed bij Chutney Mary aan het einde van Kings Road in Chelsea of bij Veeraswamy aan Regent Street. Voor een iets avontuurlijker uitje is er Brick Lane, een lange straat in het hart van Oost-Londen, waar om de andere gevel een curry huis in roze of paars neon licht wordt aankondigt. De Bengaalse gemeenschap die hier in de eerste helft van de 20ste eeuw neerstreek, serveert traditionele curries uit hun geboorteland. Café Bangla op nr. 128 en de Famous Curry Bazzar op nr. 77 gaan door voor favorieten.

Curry op Brick Lane, Whitechapel, London E1.

Wapping

De in 1977 in onbruik geraakte waterkracht centrale aan de Theems, Wapping Hydraulic Power Station, werd drie jaar geleden geopend als multifunctioneel kunstcentrum Wapping Project. Deze zomer heeft Wapping een verzameling opdrachten uitgereikt onder de naam `All about Chairs'. Nieuw werk waarin het gebouw centraal staat, maar ook witte stoelen. Zeven choreografen maakten een dansvoorstelling met een witte stoel in de hoofdrol en twintig fotografen kregen twintig witte stoelen als onderwerp. Allemaal op locatie gemaakt. Sean Rogg, assistant regisseur van Die Hard 3, maakte een film over de keuken en chefs van het restaurant van het Wapping Project, die alleen te zien is als je tafel 24 of 26 boekt.

All about Chairs t/m 18 okt in The Wapping Project, Wapping Hydraulioc Power Station, London E1. 004420 7680 2080

Sondheim

Toen Stephen Sondheims (1930) musical Pacific Overture in 1976 op Broadway opende, was het thema East meets West actueler dan ooit. Het verhaal begint in 1853 met de aankomst van de Amerikaanse expeditie o.l.v. Matthew Perry op het oude koninkrijk Nippon. De ontboezemingen van een Japanse samurai en een locale visser vertellen hoe het leven op het eiland voor altijd veranderde en hoe zij worstelen met traditionele Japanse waarden en gewoontes onder de nieuwe Westerse invloeden. In het Londense Donmar Warehouse krijgt het verhaal van Sondheim een nieuw leven in een fusie van Japans Kabuki, Noh theater en de muzikale stijlen van het Westen.

Pacific Overture t/m 6 sept in het Donmar Warhouse, London WC2. Ma t/m za 19.30u; wo & za ook 14.30u. 004420 7369 1732 & www.donmarwarehouse.com

Arundel

De majestueuze muren en torens van Arundel Castle domineren het landschap van West Sussex rondom het ansichtkaarten-stadje Arundel, waar op 22 Augustus het jaarlijkse Arundel Festival van start gaat. Dans, muziek en theater op verschillende locaties in de stad en Shakespeare in de open lucht. Arundel Castle dat al 850 jaar eigendom, woonhuis en zetel is van de Dukes of Norfolk is tijdens de zomermaanden open voor publiek.

Arundel Festival 22 t/m 31 aug 0044-1903883474 & www.arundelfestival.co.uk; Arundel Castle t/m 31 okt: zo t/m vr 12-17u 0044-1903883136 & www.arundelcastle.org

En verder

Portobello Film Festival t/m 21 aug, Westbourne Studios, 0044-208960 0996 www.portobellofilmfestival.com; Cindy Sherman t/m 25 aug in de Serpentine Gallery, 0044-2072981515 & www.serpentinegallery.org; BP Portrait Award t/m 21 sept in de National Portrait Gallery, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk; Bridget Riley in de Tate Britain t/m 28 sept 0044-2078878008 & www.tate.org.uk; Summer Opening Buckingham Palace t/m 28 sept 004420 7766 7300 & www.royal.gov.uk.