Groene stroom op grasmat

Bij de eerstvolgende derby tussen Ajax en Feyenoord is er een partij die aan beide kanten staat: energiebedrijf Eneco. Het bedrijf levert sinds gisteren groene stroom aan de supporters van de aartsrivalen van het Nederlandse voetbal.

Eneco begon gisteren, tijdens de officiële presentatie van de Amsterdamse club, met het aanbieden van Ajax Energie. De fans worden gelokt met een horloge om groene energie te kopen via Eneco, de derde energieleverancier van Nederland. Een week eerder introduceerde Eneco al Feijenoord Energie. Er zouden zich vijfhonderd Ajax-fans hebben gemeld voor een tweejarig contract en zo'n duizend Feyenoord-supporters tekenden vorige week al bij het Rotterdamse bedrijf.

Het aanbieden van stroom via voetbalclubs lijkt een nieuw hoofdstuk in te luiden in de concurrentieslag tussen de energiebedrijven. Eerder had alleen het nieuwe bedrijf EnergyXS de stap naar het betaalde voetbal gemaakt met NAC Energie.

De energie voor de fans van Ajax en Feyenoord mag dan een andere naam hebben, de stroom blijft hetzelfde. De markt voor duurzaam opgewekte stroom is tot juli 2004 de enige markt waar particulieren zelf mogen bepalen van wie zij stroom kopen en de concurrentiestrijd om de 7 miljoen huishoudens is hevig. Er zijn sinds de opening van de markt medio 2001 tientallen nieuwe energiebedrijven actief geworden op deze markt. Vooralsnog is 26 procent van de huishoudens overgestapt op groene energie.