Goed nieuws raakt beurs niet

Goede kwartaalcijfers van ABN Amro, Aegon en Reed Elsevier hebben de AEX-index, evenals omringende Europese beurzen, vanmorgen niet uit het rood kunnen houden. Een analist wees op de onrust die er onder beleggers heerste en die nog eens werd aangewakkerd door een bomaanslag op de Jordaanse ambassade in Bagdad.

In Amsterdam opende de AEX nog wel ongeveer 1 procent hoger door de goede kwartaalcijfers. Na de bomaanslag viel de graadmeter tegen tien uur in het rood, net als de beurzen elders in Europa. Tegen de middag was het verlies opgelopen met 1,88 punten tot 306,64. Dat is een verlies van 0,6 procent ten opzichte van het slot woensdag.

Alle ogen waren gericht op de AEX, waar vijf van de 25 hoofdfondsen voorbeurs kwartaalcijfers publiceerden. Alleen Buhrmann stelde teleur en moest dat aanvankelijk bekopen met een daling van ruim 5 procent. Tegen de middag was het verlies echter omgebogen tot een winst van 0,5 procent op 6,53 euro. Van der Moolen voldeed aan de eigen verwachting, maar dat kon niet verhinderen dat het aandeel een 0,5 procent daalde tot 10,42 euro.

Na aanvankelijk sterke koersstijgingen van Aegon, ABN Amro en Reed Elsevier pakten beleggers hun winst. Toen vervolgens de koersen over een heel front omlaag vielen, hielden ook deze fondsen het niet droog. Alleen Reed Elsevier hield stand met een winst van 1,8 procent. ABN verloor tweederde van een procent en Aegon liet 2 procent liggen.

Frankfurt noteerde een verlies van 1,6 procent, de beurs van Parijs zat net iets onder de slotstand van gisteren, die van Londen zat er niet iets boven.

In Frankfurt viel het kwartaalbericht van chemieconcern BASF niet goed bij de beleggers, vooral doordat de directie het in haar prognoses zuinigjes aandoet. Het aandeel daalde daardoor met 4,5 procent. De resultaten van autofabrikant BMW zagen er beter uit dan verwacht, maar toch daalde ook dit aandeel, en wel met 1,6 procent.

In Tokio daalde de Nikkei-index voor de vierde dag op rij. De daling bedroeg 58,35 punten, ofwel 0,63 procent. De beursbarometer kwam uit op 9265,56 punten.

De overige beurzen in het Verre Oosten waren verdeeld. Seoul steeg 0,3 procent, Sydney ging 0,2 procent omhoog en Hongkong sloot op 0,3 procent verlies.