Georgië: protest tegen overname stroombedrijf

In Tbilisi is gisteren betoogd tegen de overname van driekwart van het Georgische elektriciteitsbedrijf door het Russische bedrijf UES (Unified Energy Systems) van Anatoli Tsjoebais. UES kocht 75 procent van de aandelen van een Amerikaans bedrijf. Zowel de demonstranten, die Tsjoebais gisteren na zijn aankomst in Tbilisi opriepen naar huis te gaan, als de Georgische regering zijn tegen de verkoop. Maar de regering heeft die niet kunnen verhinderen omdat alles – zo zei gisteren president Sjevardnadze – ,,achter onze rug om is beslist''. Georgië is bang dat de Russen politiek misbruik zullen maken van de controle die ze op de stroomvoorziening in Georgië hebben. Tsjoebais beloofde gisteren dat niet te zullen doen – ,,We hebben geen politieke doelen''. Hij zei beter dan de Amerikanen voor de stroomvoorziening te zorgen: ,,Stroom breng je niet in emmers vanuit Washington.''