FRANKRIJK

Foto's

De bank NSMD, de Franse dochtermaatschappij van de ABN AMRO, begon in 1997 met een moderne fotocollectie. De 700 clichés die in 6 jaar werden verworven, zijn een anthologie van de uitbeelding van de menselijke gedaante. De tentoonstelling Fables de l'identité in het CNP met clichés van een honderdtal artiesten als Claude Cahun en Florence Henri t/m Natacha Lesueur en Nicole Tran Ba Vang via Rainer, Sherman, Dijkstra, en vele anderen, getuigt van de complexiteit om de menselijke natuur en karakter uit te beelden. Over schijn en werkelijkheid.

Fables de l'identité t/m 25 aug dag beh di 12-19u in het Centre national de la photographie, Hôtel Salomon de Rothschild, 11, rue Berryer, Parijs, 0033-153761232.

Modeversierselen

Voor de minimalisten is de expositie Trop ongetwijfeld `too much'. Met deze veelbetekenende titel wil het Musée de la Mode et du Textile aantonen hoe bedrukte stoffen, borduurwerk en andere versierselen een stijl kunnen bepalen. Eerst met de collectie van Barbara Berger bezeten van barokke snuisterijen en van de meest kitscherige fantasiejuwelen van b.v.Chanel, Dior, Trifari en Miriam Haskell. Vervolgens met kleren. Schotse bedrukte stoffen, gebloemd, abstract of figuratief, allerlei soorten kant en borduursels, een overvloed aan knopen, passementwerk en veren. De expositie toont aan hoe overweldigende versiering kleding wordt. De grootste namen van de mode zijn aanwezig: Poiret, Gaultier, Galliano, Westwood overtreffen elkaar in fantasie, extravagantie en expressiviteit. Want `te veel is nooit genoeg' herinnert de tentoonstelling.

Trop t/m 31 aug di t/m vrij 11-18u, za en zo 10-18u in het Musée de la Mode et du Textile, 107, rue de Rivoli,Parijs, inl 0033-144555750 en www.ucad.fr

Marinebeeldhouwkunst

Het Musée national de la marine bezit de belangrijkste collectie marinebeelden en ornamenten ter wereld. De indrukwekkende expositie `Les Genies de la mer' schildert de ontwikkeling van deze kunst in de Franse marinewerven vanaf het midden van de XVIIe eeuw t/m de ondergang midden XIXe eeuw. Alle houten oorlogsschepen waren verfraaid met gebeeldhouwde motieven als zeemeerminnen, Tritons, Renomées, borstbeelden van koningen en andere opdrachtgevers. De indrukwekkendste zijn die van de Réale (1694), die de opening van de tentoonstelling vormen. 15 elementen met luisterrijke verguldsels, geven een idee van het gigantisme en de pracht van deze boot, het pronkstuk van de vloot van Lodewijk XIV. De ornamenten en beelden van de tentoonstelling worden vergezeld van voorbereidende tekeningen, maquettes, en een uitstekende uitleg.

Les Génies de la mer t/m 2 febr 2004, dag beh di 10-18u in het Musée national de la Marine, Palais de Chaillot, 17, place du Trocadéro, Parijs, 0033-153656953 www.musee-marine.fr Mooie catalogus, ook in het Engels.

Zigeunercircus

De vreugde en emotie van een zigeuner huwelijk. De musici spelen, de familie zingt, de kinderen dansen en de vrouwen huilen. Alexandre Romanès orkestreert het poëtische gezelschap dat uitblinkt door betovering, niet door topprestaties. Geen wilde dieren, noch clowns, maar magische musici, een zangeres, Betty de koorddanseres, Sylvaine het slangemens, een Bulgaarse jongleur en heel veel atmosfeer.

Cirque Romanès, Le mariage gitan t/m 23 aug in een tent in het Parc de la Villette, metro Porte de la Villette, inl 0033-140037575 en www.villette.com

Vampiers/film

De Cinémathèque brengt hulde aan de figuur van de vampier. Er staan zowel grote klassiekers als rariteiten op het programma. Liefhebbers van griezelfilms kunnen dus zowel hun hart ophalen aan meesterwerken van de wreedheid van o.a. Tod Browning, de barokke juweeltjes van Ricardo Freda en Mario Bava, als aan dwaze rariteiten van totaal onbekende Mexicaanse en Braziliaanse cineasten.

Vampires t/m 8 sept in de Cinémathèque des Grands Boulevards, 42, boulevard Bonne-Nouvelle, Parijs, inl 0033-156260101.

En verder

Jazz in Marciac (Gers) t/m 15 aug, 0033-825088230 en www.jazzinmarciac.com; Festival international de piano t/m 23 aug in La Roque d'Anthéron (Bouches du Rhône) 0033-442505115 en www.festival-piano.com; Sculptures du XXe siècle t/m 31 aug in het Carré d'art, musée d'art contemporain, Nîmes, 0033-466763570; Tuinenfestival t/m 19 oct in Chaumont-sur-Loire (Loir-et-Cher) 0033-254209922; Icônes arabes, art chrétien du Levant t/m 17 aug in het Institut du Monde Arabe, Parijs, 0033-140513838.